Cílem Kremlu není změnit pohled na srpen 1968, tvrdí ruský politolog

Putinova rada chce bojovat s údajnou falzifikací dějin (zdroj: ČT24)

Moskva se nesnaží změnit postoj k sovětské okupaci ze srpna 1968. Tvrdí to ruský politolog Vadim Truchačev. „Oficiálně to Rusko považuje za tragickou chybu, která vedla k zhoršení vztahů mezi SSSR a Československem,“ prohlásil politolog v reakci na plán Putinovy vědecké Bezpečnostní rady zřídit centrum, které bude bojovat proti falšování historie. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ale odmítá, že by Česko dezinterpretovalo historické události.

Moskva je přesvědčena, že se stala obětí informační hybridní války, kterou proti ní Západ vede prostřednictvím překrucování a falšování dějin. Cílem mají být mladí Rusové, kteří ze zahraničních zdrojů čerpají znalosti o dějinách vlastní země. V pondělí o tom napsal ruský list Kommersant.

Překrucované historické události dle Putinovy rady

  • Bolševická revoluce
  • Porážka nacistického Německa
  • Pakt Molotov-Ribbentrop
  • Národnostní politika
  • Politické krize v NDR, Maďarsku a ČSSR

„Mluví se o tom, že by příští rok měla vzniknout speciální komise, která by udávala jediný správný výklad dějin. Nevíme, jestli vznikne a jak bude znít interpretace, nicméně už jen z toho, jak v poslední době ruský stát zasahuje proti nezávislým historikům – například proti sdružení Memorial, jež bylo označeno za zahraničního agenta, můžeme usuzovat, že se jedná o zpochybnění toho, že by pohled historiků na Západě měl být ten pravdivý – a naopak jediný správný by byl ten ruský,“ podotkl předseda sdružení Gulag.cz Štěpán Černoušek.

Rok 1968 společně zkoumá česko-ruská komise historiků. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odmítá, že by Česko falzifikovalo historické události, které formovaly vztahy mezi ním a Moskvou.

„Absolutně odmítám, že v tom vedeme nějakou válku. Nás zajímá historická pravda, naši historici odvedli velice zajímavý a pro mě velice cenný kus práce,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Černoušek: To, že byli Sověti vítáni jako zachránci, není pravda (zdroj: ČT24)

České ministerstvo školství sdělilo, že při výuce moderních dějin využívá kvalitní zdroje a živou historii. „České školství se zatím bude řídit tím, že má být skutečně apolitické, a bude se řídit svojí metodikou,“ konstatovala mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Ruský politolog Truchačev si ale myslí, že dějiny si po svém vykládají všechny země. Za jasné ohýbání historie ze strany Západu považuje výklad části událostí druhé světové války. „Jde například o chování SSSR na západní Ukrajině, a to, že Bandera a ukrajinští nacionalisté prý nespolupracovali s Hitlerem, a navíc proti němu bojovali,“ poznamenal odborník.

Sověti jako mírotvorci

Ruská státní televize Rossija 1 už před rokem v jednom dokumentu popsala invazi vojsk varšavské smlouvy jako zásah proti připravovanému ozbrojenému převratu v Československu, prevenci proti invazi NATO a „vážnou zkoušku sjednocených ozbrojených sil Varšavské smlouvy“.

V posledním čtvrtstoletí přitom ruští prezidenti hovořili o nepřípustné akci a přijali morální odpovědnost Ruska za invazi do Československa. Historici z českých institucí se tehdy nad vyzněním dokumentu podivili, třeba Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny AV upozornil, že jeho autoři oprášili i dávno vyvrácená tvrzení. „Od intervence se ve své době jasně distancovali Michail Gorbačov, Boris Jelcin i Vladimir Putin. Také celá plejáda ruských historiků,“ připomněl.

„Dá se usuzovat (z dokumentu), že tohle je ten ruský státní pohled na historii. Mluvilo se tam o tom, že SSSR v podstatě zabránil třetí světové válce a jeho role byla mírotvorná. Pokud vznikne nějaká komise, zřejmě půjde výklad tímto směrem,“ podotkl Černoušek k plánům Bezpečnostní rady.

Truchačev ale odmítá, že by se Rusko pokoušelo změnit postoj k srpnu 1968. Mnoho ruských historiků Putinovy snahy o boj proti falšování dějin podporuje, ne všichni ovšem souhlasí s vytvořením centra, které to bude mít jako své jediné poslání. Podle nich by se výkladu dějin měli věnovat hlavně odborníci na univerzitách.