Nizozemsko zřejmě vetuje asociační dohodu s Ukrajinou

Nizozemský premiér Mark Rutte varoval, že jeho vláda bude nejspíš v pondělí muset předložit parlamentu veto asociační dohody mezi EU s Ukrajinou. Rutte podle nizozemských médií případný krach smlouvy označil za velkou chybu, která by poškodila evropskou jednotu. Pokud však přes víkend nezíská zatím chybějící podporu, bude jeho vláda muset takový krok udělat.

Nizozemsko je jediný stát EU, který dohodu bloku o užších politických, bezpečnostních a obchodních vazbách s Kyjevem dosud neratifikoval.

Asociační dohodu s Ukrajinou, která nyní platí v prozatímním režimu, odmítli Nizozemci v dubnu v právně nezávazném referendu. Nesouhlas s ní vyslovilo přes 60 procent hlasujících a Rutteho vláda dala najevo, že výsledek zohlední. Čas na to od nizozemského parlamentu dostala do počátku listopadu.

Rutte proto nyní na tiskové konferenci zdůrazňoval národní zájem a apeloval na opoziční strany a „na rozumné síly v zemi“ s tím, že malá naděje na získání dostatku hlasů proti vetu ještě existuje.

Jeho vláda se snaží najít kompromis, který by vyhovoval jak nizozemské opozici, tak také Kyjevu a Evropské unii.

V červnu na summitu EU proto Rutte žádal své evropské partnery o „právně závazné“ ujištění, které by zažehnalo obavy obyvatel jeho země. Mělo zahrnovat jak potvrzení, že obávané potíže ze sbližování s Ukrajinou „budou řešeny“, tak i ujištění, že asociační dohoda nepředstavuje pro Ukrajinu předstupeň členství v Unii.

Dramatickou cestu ke vzniku asociační smlouvy s Ukrajinou uzavřel podpis její ekonomické části v červnu 2014. Na podzim roku 2013 ji odmítl podepsat tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, což v zemi vyvolalo silné protesty proevropsky laděné části společnosti. Ty nakonec vedly k pádu Janukovyče a uchopení moci tehdejší prozápadní opozicí.

Proruský východ země na to reagoval nejprve jednostranným odtržením poloostrova Krym, který anektovalo Rusko, a posléze separatistickými vzpourami v regionech. Zdejší konflikt se stále nepodařilo ukončit.

Politickou část asociační dohody podepsal v Bruselu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na konci března 2014.

Jádrem ekonomické části dohody je odstranění většiny dovozních cel na obou stranách. Postupně se také mají sbližovat ukrajinské a unijní normy a zjednoduší se přístup ukrajinského zboží na evropský trh.

Ukrajina, Gruzie a Moldavsko podepsaly asociační dohodu s EU
Zdroj: ČT24