Kotlebovy hlídky zmizí z vlaků na Slovensku. Zakáže je zákon

Slovenský parlament schválil zákon, kterým chce vláda vytlačit z vlaků hlídky krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Nasazení vlastních hlídek do vlaků letos na jaře strana předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby zdůvodnila snahou o zvýšení bezpečnosti po incidentu, kdy mladík v jednom z vlaků zaútočil na ženu.

Od příštího roku, až schválený zákon podepíše prezident, bude dohled nad veřejným pořádkem a ochranu cestujících ve vlacích a na nádražích moci vykonávat pouze policie nebo osoby, které určí dopravce či provozovatel železniční infrastruktury.

„Nikdo nemůže v tomto státě nahrazovat policii, ani se tak tvářit,“ řekla slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Hlídky do vybraných vlaků na Slovensku dlouhodobě nasazuje policie. Podle statistik počet trestných činů na železnici v uplynulých čtyřech letech klesl o pětinu. 

LSNS zakoupila pro členy hlídek celoroční jízdenky do vlaků státního dopravce Železničná spoločnosť Slovensko, ve kterých cestovali jako běžní pasažéři a byli oblečeni v tričku s logem LSNS. Kotlebovi lidé hlídkují na trase Nové Zámky-Zvolen, kde došlo k útoku na jednadvacetiletou ženu, a kontrolují i spoje z Levic do Zvolena a z Banské Bystrice do Bratislavy.

Dopravce ještě v létě změnil přepravní řád, kterým zakázal bez svého souhlasu vykonávat ve vlacích například politickou agitaci. LSNS na to zareagovala oznámením, že hlídky nasadí do dalších regionů. 

Slovenská policie má v případě hlídek LSNS svázané ruce. Policejní prezident Tibor Gašpar dříve uvedl, že pokud si členové hlídky zakoupí jízdenku a nebudou porušovat zákony, nebude proti nim zasahovat. S hlídkami ale nesouhlasí a vyzval politiky „aby nenahrazovali činnost státních orgánů, které jsou v ústavě.“

Krajně pravicová LSNS se stala největším překvapením březnových parlamentních voleb, ve kterých dostala osm procent hlasů a ve 150členné sněmovně obsadila čtrnáct křesel. LSNS tento měsíc informovala, že její hlídky od dubna uskutečnily téměř 250 jízd. 

Poslanci schválili i opatření proti extremismu

Spolu se zmiňovaným zákonem slovenská sněmovna schválila také návrh změn trestního zákona a trestního řádu, od kterého si kabinet premiéra Roberta Fica slibuje účinnější boj proti projevům extremismu.

Nově například pro trestní stíhání ohledně extremistických materiálů již nebude potřeba prokazovat jeho spojitost s podněcováním k nenávisti či násilí. Případy extrémistických trestných činů se nově bude zabývat pouze jeden soud.