Lavrov: Řeči o zasahování Ruska do prezidentských voleb v USA jsou směšné

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov popřel, že by se Moskva snažila ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb. Tvrzení některých amerických činitelů mu prý lichotí, ale jsou směšná a nezakládají se na faktech. Lavrov to řekl v exkluzivním rozhovoru pro CNN. Šéf Kremlu Vladimir Putin pak prohlásil, že důležitá jsou pouze odhalená fakta.

USA minulý týden oficiálně obvinily Rusko z kybernetických útoků na řadu cílů v USA včetně Demokratického národního výboru. Bílý dům se nechal slyšet, že na ruské útoky bude reagovat „odpovídajícím způsobem“. „Pokud se rozhodnou něco udělat, tak ať. Ale říct, že Rusko zasahuje do vnitřních záležitostí Spojených států, je směšné,“ podotkl Lavrov.

Američtí činitelé včetně týmu kolem prezidentské kandidátky Hillary Clintonové ukazují prstem přímo na Moskvu. Podle týmu kolem demokratky se Rusové snaží dostat do Bílého domu jejího soupeře – republikána Donalda Trumpa, který je známý svým vstřícným postojem k Rusku a lichotivými poznámkami na adresu šéfa Kremlu.

„Je to lichotivé, samozřejmě, že se nám dostává tohoto druhu pozornosti – regionální mocnosti, jak nás prezident Obama před časem nazval,“ řekl Lavrov v rozhovoru pro CNN. „Všichni v USA teď tvrdí, že je to Rusko, kdo řídí (americké) prezidentské volby, my jsme ale neviděli jediný důkaz,“ konstatoval šéf ruské diplomacie. 

Před deseti lety o Rusku (Američané) vůbec nemluvili, protože jim to ani nestálo za to, taková nezajímavá regionální velmoc třetí kategorie. Teď je Rusko problém číslo jedna celé předvolební kampaně.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Putin: Aféra je v rozporu s ruskými zájmy

Putin pak na ekonomickém fóru v Moskvě nadhodil, že není až tak důležité, kdo se hackerských útoků v USA dopouští, klíčová jsou podle něj odhalená fakta. Aféra je v rozporu se zájmy Ruska, upozornil ruský prezident.

V amerických volbách používají „ruskou rétoriku“ obě strany, tedy demokraté i republikáni, míní Putin. Ujistil přitom, že Moskva bude spolupracovat s jakýmkoli americkým prezidentem, pokud on bude stát o spolupráci s Ruskem.

„Jsme znepokojeni zhoršením rusko-amerických vztahů, ale není to naše volba, nikdy jsme se o to nesnažili. Chceme naopak mít s tak velkou zemí, která je přední světovou ekonomikou, přátelské vztahy,“ prohlásil Putin. Pro zlepšení vztahů je třeba „chovat se partnersky a vzájemně ctít zájmy,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinstock

Informace o ruských hackerských útocích se dostaly na veřejnost v červenci, kdy FBI oznámila, že se zabývá útokem na servery stranického ústředí Demokratické strany.

Vedení Kongresu prý mělo informace o kybernetickém útoku

Zdroje obeznámené s kauzou ale agentuře Reuters sdělily, že americké tajné služby už před rokem informovaly nejvyšší představitele Kongresu, že na Demokratickou stranu útočí ruští hackeři. Jejich cíle ale neprozradili, protože by zločinci mohli zjistit, že je Američané sledují. Jedním z terčů hackerů přitom byla i Clintonová.

Kauza už stála místo šéfku Demokratické strany. Ta byla nucena rezignovat poté, co server WikiLeaks zveřejnil část dat od demokratů, z nichž vyplynulo, že strana v primárkách porušila princip neutrality, když podporovala Clintonovou na úkor jejího soupeře Bernieho Sanderse. Tým Clintonové pak obvinil Rusy, že právě oni předali WikiLeaks materiály, protože by v Bílém domě raději viděli republikána Donalda Trumpa.