Diplomat zahanbil KLDR. Utekl z londýnské ambasády a chce azyl v zahraničí

Ze severokorejského velvyslanectví v Londýně uprchl jeden z diplomatů. Podle serveru BBC News vzal s sebou do „třetí země“ i rodinu a požádal tam o azyl. Tae Jong Ho pracoval jako zástupce velvyslance a jeho úkolem bylo zlepšovat obraz KLDR v očích Britů. V Británii žil deset let.

Diplomat zmizel ze svého domu v západním Londýně před několika týdny. Severokorejské velvyslanectví zprávy o údajném zběhovi nekomentovalo. „Severokorejský diplomat v Londýně prochází azylovým řízením ve třetí zemi,“ informoval jihokorejský deník JoongAng Ilbo. Třetí zemí se v tomto kontextu myslí jiná než Severní či Jižní Korea.

Hlavním Taeovým úkolem bylo přesvědčit Brity, že severokorejské vedení v čele s Kim Čong-unem bylo jen špatně pochopeno. V jednom z projevů diplomat tvrdil, že vláda v Londýně vymyla Britům mozky.

„Kdyby lidé v této zemi nebo v Americe věděli, že je na světě země, kde je bezplatné vzdělání, bydlení a zdravotní péče, tak by si to (názor na KLDR) rozmysleli,“ podotkl Tae. „To je důvod, proč hromadné sdělovací prostředky vytvářejí všechny ty otřesné, děsivé historky o mé zemi,“ dodal.

Teď to ale vypadá, že diplomat ve skutečnosti jeden z nejchudších a nejvíce autoritářských států světa tak úplně bránit nechtěl.„Pokud se zběhnutí na vysoké úrovni potvrdí, bude to pro (severokorejský) režim velmi zahanbující,“ podotkl expert na Asii John Nilsson-Wright.

Londýn je totiž pro KLDR významnou diplomatickou destinací a Pchjongjang tam má hodně svých zástupců. „Pro Británii a její spojence může být takové zběhnutí velmi cenné,“ dodal expert.

obrázek
Zdroj: ČT24

Severokorejský režim čelí mnoha mezinárodním sankcím kvůli svému jadernému a raketovému programu. V červnu USA posílily proti KLDR finanční embargo, které má režimu zabránit v přístupu do mezinárodního finančního systému.

Začátkem srpna pak Washington vyhlásil individuální sankce vůči Kim Čong-unovi a dalším deseti představitelům tamního režimu. Washington nyní může zmrazit všechna jejich aktiva nacházející se v USA. 

Důvodem je podle amerického ministerstva zahraničí fakt, že Pchjongjang páchá krutosti na milionech lidí a uplatňuje mimosoudní popravy, mučení či nucené práce. Pchjjongjang to označil za vyhlášení války a slíbil tvrdou odplatu.