Do Turecka musíte, jinak zaplatíte, slyší Češi od cestovek. Jiné naopak doporučují zůstat v ČR nebo jet jinam

Česká vláda považuje za svůj prvořadý úkol postarat se o občany, kteří se po nočním pokusu o vojenský převrat nacházejí v Turecku. Odpoledne se jejich situací zabýval krizový štáb. Turecko patří k oblíbené destinaci českých turistů, ráno do letoviska Antalya odletělo přes sto českých turistů. Mezi oblíbená místa patří i Istanbul, kde se ještě o páteční noci střílelo. Právě letecké spojení mezi Prahou a Istanbulem už ale od sobotního večera znovu funguje podle letového řádu.

On-line přenos

Převrat v Turecku

  • 20:30

    SHRNUTÍ SOBOTNÍHO DĚNÍ:

    Turecký premiér Binali Yildirim prohlásil páteční pokus o puč za zmařený a slíbil tvrdou odplatu všem povstalcům.

    Prezidentský úřad vyčíslil počet obětí na 265, z nichž 161 osob činí civilisté a 104 povstalci.

    Téměř 3000 členů armády včetně vysoce postavených generálů bylo zatčeno. Podobné počty soudců po celé zemi přišly o své místo.

    Politické strany v národním parlamentu pokus o převrat shodně odsoudily.

    Řecko informovalo o příletu osmi mužů v turecké armádní helikoptéře, kteří v zemi žádají o azyl. Turecko očekává, že budou vydáni zpět.

    Turecko uzavřelo provoz na letecké základně Incirlik, kterou Američané využívají jako zázemí pro nálety proti islamistům.

    Mezi odpůrci vlády se začíná spekulovat o tom, že celá akce byla zinscenována samotným Erdoganem - kvůli potlačení opozice a utužení moci v zemi.

  • 19:47
    Vykřičník

    Podle tureckého prezidenta bylo Gülenovo hnutí "nádorem uvnitř armády". Nyní už je ale čistá, prohlásil Erdogan.

    Erdogan vystoupil před lidi
    Zdroj: ČT24
  • 19:45
    Vykřičník

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan promluvil živě k lidem, vyzval Spojené státy americké k vydání Fethullaha Gülena, pokud je skutečně strategickým spojencem. "Vnější síly v zahraničí chtějí obrátit tento národ proti jeho ozbrojeným silám," prohlásil turecký prezident.

Turkish Airlines: Letiště v Istanbulu v provozu

Provoz na hlavním istanbulském mezinárodním letišti byl v pátek večer přerušen, letecká společnost Turkish Airlines na svém webu informovala cestující, že na základě žádosti tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana již běžný provoz obnovila. Klientům doporučila sledovat aktuální informace.

Přestože je tedy Atatürkovo letiště na přání tureckého prezidenta v chodu, aktuálně z něj nikam odletět nelze. Vzdušný prostor nad Istanbulem a celým Marmarským regionem je totiž pro civilní letadla uzavřený. Znovu se podle úřadů otevře po osmé hodině večerní. 

  • Chaos na Atatürkově letišti v Istanbulu. Řada spojů je rušena.

Ranní spoj mezi ČR a Istanbulem, který měl do Prahy přiletět v 9:00 a zpátky odletět v 9:55, byl zrušen, stejně jako odpolední ve dvě hodiny. Z Prahy ale časně ráno odletěl spoj společností Travel Service a ČSA do letoviska Antalya na Turecké riviéře. Mluvčí společnosti Vladimíra Dufková upozornila, že je na odpovědnosti každého cestujícího, zda do letadla nastoupí.

Od večera už ale letecké spojení mezi Prahou a Istanbulem znovu funguje podle letového řádu. Spoje společnosti Turkish Airlines odlétající z Atatürkova letiště v Istanbulu je tak znovu možní využít oběma směry. Vyplývá to z informací na webu pražského letiště. Kolem 15:30 přistálo na Ruzyni také letadlo Pegasus Airlines z menšího istanbulského letiště Sabihy Gökçenové, záhy odletělo opačným směrem.

  • S ohledem na nepřehlednost situace ministerstvo zahraničí doporučuje v nejbližších hodinách do Turecka necestovat a vyčkat dalšího vývoje.
  • V případě nouze lze v Turecku volat na telefonní číslo 0090 532 375 13 87. Konzulka je k dispozici na mobilu s číslem 0090 532 244 45 26.
Žena se zavazadly prochází kolem vojenského vozidla před letištěm Sabiha  v Istanbulu
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

Náhrady turisté dostat nemusí

Situace, k níž došlo v Turecku, byla pokusem o převrat s cílem svrhnout demokraticky zvolenou vládu. Tento pokus byl zmařen tureckým lidem, který vystoupil jednotně a solidárně. Náš prezident a vláda mají věci ve svých rukou. Turecká armáda jako celek nebyla zapojena do převratu. Ten byl proveden klikou uvnitř ozbrojených sil a národ mu dal zaslouženou odpověď.
Vyjádření tureckého velvyslanectví v Praze

Většina cestujících z Česka do Turecka, kteří se nedostali na dovolenou, se pokusila kontaktovat své zprostředkovatelské kanceláře. Řada z nich jim operativně nabídla jiné pobyty, ovšem to zdaleka není pravidlo.  

Společnosti argumentují tím, že ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách sice důrazně nedoporučuje do Turecka jezdit, ale nevydalo žádný striktní zákaz.

Například Student Agency reagovala a nabídla za zrušené lety peníze nazpět. „Podle informací, které máme od Turkish Airlines, mají cestující, kteří dneska nemohli odletět s leteckou společností do Turecka nebo v opačném směru, aktuálně nárok na refundaci. Mohou asi požádat o vrácení peněz za tyto letenky. Týká se to tedy letů, které byly zrušeny, a cestující nemohli odletět,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

V letoviscích je úplný klid, je na každém klientovi, zda se rozhodne pokračovat v dovolené. Mírně převažuje nálada zůstat.
Jan Papež
místopředseda Asociace cestovních kanceláří

Exim Tours: Poletíte do Turecka

Některé cestovní kanceláře vyšly klientům vstříc jinou cestou. Například Exim Tours ČTK sdělila, že nabídla klientům bezplatnou změnu destinace či posunutí termínu zájezdu. Marketingový ředitel firmy Stanislav Zíma uvedl, že podle informací jejích delegátů je v letoviscích na pobřeží klid, přestože místní lidé situaci prožívají, vybírají peníze z bankomatů a nakupují základní potraviny.

„Mluvil jsem s cestovní kanceláří Exim Tours. Odmítají se bavit o jakékoliv náhradě ať už finanční, nebo v podobě jiného zájezdu. Nehodlají to řešit,“ stěžoval si České televizi muž, který ranním letadlem neodcestoval na dovolenou do Turecka.

Na chování cestovní kanceláře si stěžovali i další lidé na letišti Václava Havla. „Máte zaplaceno, máte cestovní pojištění, máte rodinu, která s nimi lítá deset let, a oni vám řeknou, že se tam vlastně nic neděje,“ rozohnil se mladík, který se povstání armády obával.

Zákazníci si stěžují na chování Exim Tours (zdroj: ČT24)

Klienti cestovní kanceláře Alexandria mají plánovaný odlet do Turecka v neděli. „Klienty
obvoláváme, informujeme je o situaci. Nabízíme jim alternativní zájezdy či bezplatné storno zájezdu. Klientům na turecké riviéře doporučujeme nevycházet z hotelových areálů,“ uvedl ředitel marketingu cestovky Petr Šatný.

Cestovní kancelář Blue Style svým zákazníkům doporučuje, aby se na zájezdy do Turecka nevydávali. „V tuto chvíli je situace v Turecku nepřehledná a nechceme klienty vystavovat nebezpečí. O svoje peníze nepřijdou,“ sdělil mluvčí kanceláře František Vorel.

Cestovní kancelář Fischer má několik stovek klientů na turecké riviéře. „Situace tam je klidná, klienti jsou v pořádku a zůstávají na dovolené,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Bezděk. Další lidé mají do Turecka odletět až v úterý. „Protože v místech destinace je klid, pokračujeme podle vstupních podmínek, k žádným krokům jsme nepřistoupili. Na situaci jsem připraveni reagovat,“ dodal.