Kontrola migrace je v první linii boje o křeslo britského premiéra

Oba nejvážnější kandidáti na předsedu britské Konzervativní strany, a tedy i na funkci premiéra, představili před prvním zásadním hlasováním své představy o omezení imigrace do Velké Británie. Zatímco Michael Gove žádá přísná pravidla podobná australským, Theresa Mayová dala najevo, že chce nová pravidla zavádět pozvolna.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová dává od ohlášení své kandidatury na novou ministerskou předsedkyni najevo, že pokud se stane nájemnicí čísla deset, nebude prosazovat radikální změny.

V rozhovoru pro ITV řekla, že z referenda o vystoupení z Evropské unie jasně vyplynulo, že je třeba omezit přistěhovalectví „na přijatelnou úroveň“. To sice Mayová považuje za klíčový úkol pro novou vládu, ale současně je přesvědčena, že by nebylo prospěšné stanovovat pro to nějaká časová vymezení.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Důraznější chce být ministr spravedlnosti Michael Gove, jedna z hlavních postav kampaně za vystoupení z EU, který ve čtvrtek nečekaně oznámil kandidaturu na šéfa konzervativců. Ten bude patrně hlavním rivalem Mayové ve volbách nového předsedy strany, která má v britském parlamentu většinu.

Gove již v pátek uvedl, že chce jako ministerský předseda zavést přistěhovalecký systém inspirovaný Austrálií. Ta zavedla kvóty na počet imigrantů a zájemce boduje. Vyhodnocuje například znalost jazyka, věk, zkušenosti či význam znalostí pro státní ekonomiku.

Michael Gove
Zdroj: ČT24

Imigrace se stala jedním z hlavních tématem referenda o vystoupení z EU, ve kterém nakonec uspěli secesionisté. Jak v Interview ČT24 upozornil Jan Kavan, Britové sice hovoří o migrační krizi, jde však o jinou krizi než je ta, o které slýchají lidé ve střední Evropě. „Tady máme na mysli muslimy z Blízkého východu nebo Afričany ze severní Afriky. To v Anglii ne. Anglie není v Schengenu a proti těmto se mohla bránit. Oni mají na mysli Poláky – je tam 920 tisíc Poláků, 37 tisíc Čechů a podobně,“ srovnal.

Vystoupení z EU nechtějí kandidáti uspěchat

Jedním z nejdůležitějších úkolů pro nového britského premiéra ale bude zahájit jednání o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. K tomu se David Cameron, jenž před referendem prosazoval setrvání v EU a po prohře ohlásil rezignaci, již nemá. Spěchat ale nechce ani Theresa Mayová. Na ITV zopakovala, že jako premiérka by jednání letos vůbec nezahájila. Chce totiž předem provést vnitrostátní diskusi a stanovit, čeho vlastně Britové chtějí v jednání se zbytkem EU dosáhnout.

Je podle ní důležité, aby nová vláda postupovala a načasovala proces tak, aby dosáhla dobré dohody pro Británii. Podobný „opatrný“ postoj se ovšem očekává i od Michaela Govea.

Nejprve volí poslanci

Nového předsedu začnou konzervativci volit již v pondělí, kdy proběhne první kolo volby mezi poslanci strany. Poslanci by postupně měli vyřadit většinu kandidátů, až zbudou jenom dva. Mezi nimi potom budou vybírat všichni členové Konzervativní strany.

Kromě Theresy Mayové a Michaela Govea kandidují také ministr práce a penzí Stephen Crabb, bývalý ministr obrany Liam Fox a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Jmenování nového premiéra se očekává 9. září.