Britské referendum klepe na dveře, Irové se bojí pivních ztrát i úbytku turistů

Horizont: Irové mají obavy z Brexitu (zdroj: ČT24)

Klíčové britské referendum o budoucnosti země v EU proběhne už za necelé tři týdny a v sousedním Irsku roste napětí. Ekonomiky obou zemí jsou propojené, případný Brexit by proto ohrozil irské zisky z piva nebo cestovních ruch. Iry znervózňuje také slabá libra. Už dříve varovali Brity před odchodem z EU skotští nacionalisté, kteří by chtěli další hlasování o nezávislosti.

Hlasování o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června. Podle posledního průzkumu listu The Guardian se obrací trend a přibývá zastánců odchodu - pro je 52 procent dotázaných.

Velké místo v argumentech zástupců obou táborů mají otázky spojené s přistěhovalectvím a ekonomikou. Podle analytiků by případný odchod země z EU měl významné dopady na hospodářskou i politickou situaci nejen v Británii, ale i zbytku evropského bloku.

Brity se k setrvání ve svazku s Bruselem snaží přesvědčit premiér David Cameron, ale i významní politici jako německá kancléřka Angela Merkelová nebo šéf Bílého domu Barack Obama, podle nichž má Londýn na dění větší vliv v rámci EU, než by měl po případném Brexitu.

Ten vyvolává obavy i v řadě Irů. Většina produkce místního piva se totiž vypije za hranicemi. „Váháme, zda podepisovat nové smlouvy, dokud nevíme, jaké budou možné dopady Brexitu,“ podotkl zakladatel pivovaru Rye River Niall Phelan.

Irům dělá starost i kurz libry, která oslabila už jen při zprávě, že v průzkumech přibývá stoupenců Brexitu. Slabší libra přitom znamená méně irského zboží, které si Britové mohou dovolit. Přerušení svazku s Bruselem by mělo negativní dopad také na cestovní ruch. „Nejlepší věc, co může Británie udělat pro irský turismus, je zůstat v EU,“ konstatoval správce zámku Ardgillan Tom Reilly.

Mezi Iry panují rovněž obavy z opakování ekonomické krize, která nedávno keltského tygra přinutila žádat o záchranu před bankrotem. Ekonomická závislost na Británii ale už podle analytiků není tak velká – Irsko nejčastěji obchoduje s USA. Podle ratingové agentury S&P by proto Irsko britský odchod přežilo.

Neklid v Dublinu roste také kvůli možnému napětí v Severním Irsku. Společný výbor irského parlamentu pro záležitosti EU varoval před nestabilitou v této oblasti v případě Brexitu. Podle výboru by se některé přeshraniční orgány vybudované v rámci Velkopáteční dohody z roku 1998 mohly stát nadbytečnými.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí násilí mezi protestantskými unionisty, kteří upřednostňovali setrvání Ulsteru v rámci Británie, a katolickými republikány, usilující o to, aby se Severní Irsko odtrhlo a stalo se součástí Irska. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem 3500 mrtvých. Mírové dohody z roku 1998 vedly k rozdělení moci a ukončení krvavého násilí mezi protestanty a katolíky.

Skotové hrozí dalším referendem

Proti vystoupení Británie z EU je i většina Skotů. Tamní vláda je navíc proti konání referenda v červnu, protože se kryje s místními volbami jak ve Skotsku, tak i v dalších regionech. „Když budeme proti své vůli odstraňováni z Evropy, tak to k němu (referendu) povede takřka nevyhnutelně,“ prohlásila předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová.