Pařížská policie chce pod Eiffelovkou zrušit zónu pro fanoušky Eura

Pařížská policie navrhla před nadcházejícím fotbalovým mistrovstvím Evropy ve Francii zrušit fanouškovskou zónu pod Eiffelovou věží. Dosud se počítalo s tím, že na velkoplošné obrazovce budou tisíce příznivců fotbalu zápasy sledovat. Policie návrh zdůvodnila vytížeností policistů. Vláda to ale podle týdeníku Le Point zatím odmítá. Podle průzkumu je proti zrušení zóny v Paříži či jinde 64 procent obyvatel.

Policisté budou muset v Paříži v době fotbalového šampionátu od 10. června do 10. července střežit kromě dosud hlídaných míst i dva velké fotbalové stadiony a už nyní jsou velmi vyčerpaní, zdůvodnil podle listu doporučení v dopise vládě policejní ředitel Michel Cadot.

„Ministerstvo vnitra vzalo na vědomí velké vytížení bezpečnostních sil v souvislosti s ostrahou zón pro fanoušky a stadionů a ihned dalo policejnímu ředitelství v Paříži posily k zajištění všech úkolů v době Eura 2016, a to s cílem dosáhnout optimální míry bezpečnosti,“ reagoval podle Le Point úřad.

V zóně s přímým přenosem zápasů u Eiffelovy věže by se podle odhadů mohlo sejít v jednu chvíli i téměř 100 tisíc lidí. Podobné zóny se připravují v mnoha dalších městech. Většina obyvatel je podle průzkumů pro zóny, ale současně připouští, že do nich chodit bude znamenat určité riziko.

Bezpečnostní opatření před Eurem
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Politici se na zachování či zrušení zón neshodnou

Francouzský levicový premiér Manuel Valls chce zóny s přenášenými zápasy zachovat. Jejich zrušení připustil jen v případě, že by někde vznikla mimořádná situace či konkrétní hrozba.

Šéf pravicové opozice a bývalý prezident Nicolas Sarkozy je naopak proti. „Se současným rizikem (atentátů) máme jinou práci pro naše policisty, pro naše četníky, než aby hlídali fanouškovské zóny,“ vysvětlil Sarkozy, který nejspíš bude v roce 2017 usilovat o návrat do prezidentského křesla.

Zápasy budou probíhat na několika stadionech

Utkání v rámci šampionátu se budou hrát na desítce stadionů po celé Francii, policisté budou navíc muset zajišťovat bezpečnost desítek národních týmů, včetně českého, které bydlí na různých místech Francie. Bezpečnostně citlivá bude také železniční doprava, kterou se budou po celý měsíc přesouvat tisíce fanoušků.

Bezpečnostní opatření před Eurem
Zdroj: Reuters

Džihádisté udeřili loni v Paříži dvakrát. V lednu zaútočili na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a košer lahůdkářství na okraji Paříže. Útoky si vyžádaly 17 obětí. V listopadu skupina teroristů zabila 130 lidí. Sebevražední atentátníci se odpálili mimo jiné u stadionu Stade de France na pařížském předměstí Saint-Denis, kde se v té době konal přátelský zápas mezi fotbalisty Francie a Německa a kde se při šampionátu uskuteční řada zápasů.