Juncker varuje, že odmítání kvót může stát dotace, vyplývá ze zveřejněného zápisu

Evropská komise hrozí, že členské země EU odmítající uprchlické kvóty mohou přijít o miliardy z eurofondů. Vyplývá to z nyní zveřejněných zápisů z jejího zasedání ze začátku května v Bruselu. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v něm ty, co odmítají kvóty, varoval, že solidarita není jednosměrná.

V zápisu z inkriminovaného zasedání Evropské komise, na němž se probírala podoba reformy evropského azylového systému, přiznává eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos, že návrh na stálé přerozdělování uprchlíků „bezpochyby způsobí rozpory mezi členskými státy.“

Podle toho, co stojí v zápisu, šéf Evropské komise návrh plně podporuje. Přitom upozorňuje, že státy odmítající uprchlické kvóty by mohly přijít o tučné eurofondy, ze kterých Brusel spolufinancuje stavby dálnic, železnic nebo ochranu životního prostředí v chudších státech osmadvacítky. „Solidarita se nedá provádět na základě proměnlivé geometrie, není ani jednosměrná,“ cituje zápis Junckera. 

Považujeme za chybu, abychom se vraceli k něčemu, co i tak, jak je teď narýsováno, tak to nefunguje. Výkřiky o tom, že by se měl někdo trestat, jsou naprosto špatně.
Lubomír Zaorálek

V4 mluví o vydírání a aprílovém žertíku

Evropská komise představila reformu azylového systému na začátku května. Podle tohoto návrhu má být stávající pravidlo, že žádost řeší první země, kam uchazeč vstoupí, nově doplněno o krizový mechanismus přerozdělování běženců do dalších států EU. Ten by se spustil automaticky v případě vysokého počtu žadatelů o azyl v některé ze členských zemí.

Poté, co byl návrh automatického přerozdělování uprchlíků odprezentován ze strany EK, zkritizovali ho představitelé Visegrádské čtyřky.  Šéf maďarské diplomacie jej označil za vydírání a polský protějšek Witold Waszczykowski ho přirovnal k aprílovému žertíku. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák zase prohlásil, že tento krok brzdí úsilí Unie vyřešit migrační krizi a neodpovídá realitě.

Připojí se Česko k žalobě proti kvótám?

Plán na přerozdělení žadatelů o azyl mezi země EU na základě povinných kvót napadlo Slovensko a Maďarsko na konci loňského roku podáním žaloby u Evropského soudního dvora.

Stejný krok připustil před několika týdny český ministr vnitra Milan Chovanec, a to v případě, že by Unie v otázce kvót znovu Česko přehlasovala. Právě ministři vnitra se k debatě o rozdělování běženců sejdou už příští týden.

  • Základem návrhu komise je „opravný mechanismus“, který automaticky určí, že některý členský stát čelí neúměrně vysokému počtu žádostí o azyl. Příslušná referenční hodnota má podle představy komise stejnou měrou záviset na bohatství a velikosti populace dané země.
  • Pokud v konkrétní zemi bude podáno žádostí o azyl nad 150 procent této hodnoty, budou všichni další žadatelé přerozdělováni podle stejně určené kvóty mezi ty další členy EU, kteří nedosahují ani 100 procent příslušné hodnoty. Mechanismus bude platit do té doby, než se v dotyčné zemi počty žadatelů opět nesníží pod 150 procent referenčního počtu.
  • Členská země má také mít možnost dočasně se z automatického mechanismu vyplatit. Částku 250 000 eur bude ale muset platit za každého „svého“ žadatele o azyl té zemi osmadvacítky, která se tohoto člověka ujme, navrhuje unijní exekutiva.
  • O návrhu komise bude jednat europarlament a také členské země EU, kde nemá podobné řešení jednoznačnou podporu.