Trump vs. Ryan: Převáží snaha sjednotit republikány?

Diskuze prezidentského kandidáta republikánů Donalda Trumpa s vedením strany prý přinesla optimismus a příslib do budoucna – alespoň tak mluví po schůzce šéf republikánů Reince Priebus i předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Republikáni nyní řeší silný rozkol kvůli podpoře Trumpa pro finální volební souboj. Řada konzervativců je skeptická k šancím Trumpa proti předpokládané nominantce demokratů Hillary Clintonové.

Ryan s Trumpem v prohlášení uvedli, že čtvrteční rozhovor byl skvělý a že chtějí v dalších diskuzích v budoucnu rozhodně pokračovat. „Bylo to naše první jednání, ale byl to velmi pozitivní krok ke sjednocení,“ uvedli v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters. „Zjistili jsme, že existuje mnoho důležitých oblastí, kde se v základních věcech shodujeme,“ uvedli Trump s Ryanem. Dodali, že právě jednota v principech je pro jednotu republikánů klíčová.

Ryan už ve středu před schůzkou řekl, že jeho cílem je jednota republikánů. Také poznamenal, že Trumpa v podstatě nezná, protože se spolu setkali jen krátce v roce 2012, kdy byl Ryan v neúspěšné prezidentské kampani republikána Mitta Romneyho kandidátem na viceprezidenta. „Musíme se prostě navzájem poznat,“ dodal Ryan.

Paul Ryan
Zdroj: Reuters

Za Trumpa se ve sporu s Ryanem postavila miliardářova dlouhodobá spojenkyně a někdejší uchazečka na viceprezidentku neúspěšného republikánského prezidentského kandidáta Johna McCaina Sarah Palinová. Ta podle AP prohlásila, že Ryanova politická kariéra skončila a že se osobně zasadí o to, aby neobhájil své poslanecké křeslo.

Trump, se kterým se podle průzkumů republikánští voliči postupně smiřují, získal také podporu zákonodárce Orrina Hatche, v současné době nejdéle sloužícího republikána v Senátu. Hatch, který se čtvrteční schůzky rovněž zúčastnil, řekl, že Trump musí zmírnit svou rétoriku a vždy vystupovat s vážností oficiálního kandidáta. Podrobnosti senátor neuvedl, Trump se ale během kampaně dopustil řady urážlivých poznámek na adresu žen, menšin, muslimů či přistěhovalců. 

Trump bojuje o jednotu republikánů (zdroj: ČT24)

Republikáni v rozkolu

Magnátovi se ale stále nedaří získat podporu části stranického jádra. Jsou mezi nimi například Trumpovi bývalí soupeři z nominačního klání Jeb Bush a Lindsey Graham.

Trump popuzuje konzervativní část Republikánské strany i některými svými nápady. V neděli uvedl, že daně bohatým by měly vzrůst a zároveň, že se nebrání růstu minimální mzdy. Krok, který je vlastní spíše demokratům než republikánům, chce ale ponechat v pravomocích jednotlivých amerických států.