Trump: Uspět v boji o Bílý dům můžu i bez jednotné podpory republikánů

Miliardář Donald Trump si s mizivou podporou republikánů zdá se příliš hlavu nedělá. Pro vítězství v amerických prezidentských volbách podle něj Republikánská strana nemusí být nutně jednotná. V boji prý uspěje díky hlasům, které dostane od demokratických voličů. Uvedl to v rozhovoru pro televizi ABC. Trump popuzuje své spolustraníky nejen ostrými výroky, ale i některými návrhy. Naposledy se vyslovil pro vyšší daně pro bohaté i vyšší minimální mzdu.

„Myslím, že by bylo lepší, kdyby byla strana jednotná. Ale nemyslím, že by musela být jednotná v tradičním smyslu slova,“ uvedl Trump, který si republikánskou kandidaturu do prezidentských voleb prakticky zajistil úterním vítězstvím v Indianě, po němž vzdali souboj poslední dva jeho soupeři Ted Cruz a John Kasich.

Magnátovi se ale stále nedaří získat podporu části stranického jádra. V pátek se sice za něj postavili někdejší prezidentský kandidát Bob Dole a bývalý viceprezident Dick Cheney. Řada dalších republikánských osobností se k němu ale nehlásí. Jsou mezi nimi například Trumpovi bývalí soupeři z nominačního klání Jeb Bush a Lindsey Graham, váhá ale i šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Trumpa podpří McCain a Palinová

V neděli se za newyorského miliardáře s výhradami postavil také vlivný senátor a někdejší prezidentský kandidát John McCain. V rozhovoru pro CNN vzkázal vzdorujícím republikánům, aby respektovali vůli milionů voličů a podpořili Trumpa, a jemu, aby zmírnil agresivní dikci zvláště vůči válečným veteránům. Právě McCain se dostal coby válečný hrdina z Vietnamu na mušku Trumpa v loňském průběhu kampaně, kdy prostořeký kandidát zpochybnil jeho válečné zásluhy. Pro mnohé je proto současné McCainovo stanovisko překvapením.

Do boje za Trumpa vytáhla i magnátova dlouhodobá spojenkyně a McCainova kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová, která prohlásila, že udělá vše pro odstranění Ryana ze sněmovny. Šéf komory je podle ní „odtržen od voličů“ a nechápe jejich vůli, když nepodpořil Trumpa. Palinová proto chce podporovat jeho protikandidáta v republikánských kongresových primárkách, v nichž bude Ryan v srpnu obhajovat poslanecké křeslo ve státě Wisconsin.

John McCain
Zdroj: ČT24/Gettyimages Editorial/isifa

Trump chce zvýšit daně bohatým i minimální mzdu

Trump popuzuje konzervativní část Republikánské strany i některými svými nápady. V neděli uvedl, že daně bohatým by měly vzrůst a zároveň, že se nebrání růstu minimální mzdy. Krok, který je vlastní spíše demokratům než republikánům, chce ale ponechat v pravomocích jednotlivých amerických států.

Upřímně si myslím, že pro bohaté půjdou daně nahoru, a vlastně, určitě by měly vzrůst.
Donald Trump

Trump už v září zveřejnil plán daňové reformy, která má zjednodušit americký daňový systém redukcí počtu pásem. Úplně zproštěni povinnosti platit federální daně by podle něho byli lidé s ročními příjmy do 25 tisíc dolarů (600 tisíc korun). Pro střední příjmovou třídu by měly daně také klesnout. Úpravy chce financovat efektivnějším výběrem daní nebo tím, že snížením daňové zátěže pro firmy přiměje k návratu do USA řadu společností registrovaných kvůli nižším odvodům v zahraničí.

Volební kampaň Donalda Trumpa
Zdroj: Randall Hill/Reuters

Trump versus Clintonová

Osamocený republikánský kandidát se už spíše soustředí na boj proti favorizované demokratické kandidátce Hillary Clintonové. V sobotu proti ní znovu vyrukoval s někdejší manželskou nevěrou jejího muže, bývalého prezidenta Billa Clintona. „Je provdaná za muže, který nejhůře zneužíval ženy v politických dějinách,“ prohlásil na shromáždění svých stoupenců ve městě Spokane.

Clintonová má narozdíl od Trumpa ve svém táboře velkou podporu. Podle AP má už nyní zajištěno 2205 hlasů včetně takzvaných superdelegátů a k automatické nominaci ji chybí 178 hlasů. Podle průzkumů je téměř jisté, že si je ve zbývajících primárkách zajistí.