Fico se zjevil na jednání vlády. Má tuhý kořínek, reagoval Kaliňák

Slovenského premiéra Roberta Fica o víkendu propustili po vážné operaci srdce, už ve středu se ale rozhodl vést vládní jednání. Podle odborníků se politik chová nestandardně. „Běžně jsou pacienti minimálně měsíc až tři měsíce na neschopence,“ citoval Denník N kardiologa z pražské nemocnice IKEM Petera Wohlfahrta.

Fico zřejmě překonal infarkt a v nemocnici mu dělali dvojnásobný bypass. Po čase by měl zamířit do lázní. Ve středu se po třech dnech od propuštění z nemocnice rozhodl chvíli vést jednání vlády. Později ho zastoupil místopředseda vlády a ministr vnitra Robert Kaliňák.

„Netuším, jak to bude na další vládě. Nemyslím, že by to měl povoleno od lékařů,“ konstatoval Kaliňák. „Znáte ho léta, bylo to pro nás překvapením, ale víme, že má tuhý kořínek a byl tu jen na krátký okamžik, bude pokračovat v léčebném procesu,“ dodal ministr.

Zda Fico jednal na základě doporučení doktorů, není jasné. „Všechny kroky, které premiér dělá, konzultuje s lékaři,“ sdělila mluvčí Národního ústavu srdečních a cévních chorob, kde premiéra léčili.

Český kardiolog Wohlfahrt řekl, že pokud by měl takového pacienta, určitě by mu nedoporučoval nastoupit do práce. Nejčastěji lidé zůstávají na neschopence kvůli velkým bolestem. Pacientům se totiž hojí hrudní kost a nesmí dělat prudké pohyby, aby dobře srostla.

Kromě Fica měl zdravotní potíže také šéf sněmovny a předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko, který minulý týden absolvoval operaci žaludku. Danko byl propuštěn z nemocnice v pondělí, jeho rekonvalescence by měla trvat zhruba dva týdny.

Před týdnem dostal důvěru třetí Ficův kabinet. Koalice stran SMER-SD, Slovenská národní strana, Most-Híd a Sieť naváže na práci předchozí jednobarevné Ficovy vlády. Ministři slíbili, že sníží sazbu daně ze zisku, dosáhnou vyrovnaného rozpočtu, vytvoří sto tisíc nových pracovních míst, dají více peněz na školství a také budou bojovat proti korupci.