Lékaři propustili Fica z nemocnice. Premiér na Facebooku poděkoval za kompoty

Slovenský premiér Robet Fico opustil po více než dvou týdnech bratislavské kardiologické centrum, kde mu lékaři voperovali dvojitý bypass. Premiér se musí ale i v domácím ošetřování stále šetřit. Fico to oznámil na svém facebookovém profilu.

„Šestnáct dnů jsem měl možnost zblízka sledovat práci lékařů, zdravotních sester a ostatních zdravotních pracovníků ve špičkovém NUSCH (Národní ústav srdečních a cévních chorob - pozn.). Doslova od srdce jim všem chci poděkovat za to, co udělali pro mě a co dělají pro ostatní pacienty. Dnes mě propustili a čeká mě rehabilitace. Děkuji také všem, kteří mi drželi palce a posílali do nemocnice kompoty,“ napsal premiér na Facebooku a svůj vzkaz doplnil trojicí smajlíků.

Podle slovenského Denníku N nyní Fica čeká domácí léčba a patrně po několika týdnech pobyt v některých ze slovenských lázní.

Nemocnice mlčí

Předseda vlády byl hospitalizován 14. dubna. Do nemocnice dorazil sám, stěžoval si na bolesti na hrudníku při pravidelném cvičení. Lékaři následně zjistili, že má premiér zúžené cévy, a nechali si ho v nemocnici na pozorování. O osm dní později mu pak podle Denníku N voperovali dvojnásobný bypass.

Nemocnice po celou dobu nijak nekomentovala potíže prominentního pacienta ani operaci, kterou předseda nejsilnější vládní strany Smer-sociální demokracie podstoupil. Mluvčí ústavu uvedla, že Fico a jeho rodina považují informace o zdravotním stavu za „čistě soukromou záležitost“. Jednapadesátiletý Fico má dlouhodobě potíže s krční páteří. Předloni si přetrhl achilovku a musel být operován.

Slovenská média upozornila na rozdílný přístup nejvyšších slovenských politiků k informování o svém zdravotním stavu. Na rozdíl od Fica otevřeně o svých potížích hovořil v uplynulých dnech šéf sněmovny a předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko, který v pondělí absolvoval operaci žaludku. Lékaři po ní informovali o důvodech zákroku, o průběhu operace i o plánované délce hospitalizace předsedy parlamentu.