Slovenská vláda dostala důvěru – i bez Fica

Národní rada Slovenské republiky vyslovila důvěru třetí vládě Roberta Fica. Hlasovalo pro ni 79 ze 142 přítomných poslanců. Sám premiér však svému kabinetu důvěru vyslovit nemohl, stále zůstává v nemocnici po operaci srdce.

Koalice stran Směr-SD, Slovenská národní strana, Most-Híd a Sieť naváže na práci předchozí jednobarevné Ficovy vlády. Ministři slíbili, že sníží sazbu daně ze zisku, dosáhnou vyrovnaného rozpočtu, vytvoří sto tisíc nových pracovních míst, dají více peněz na školství a také budou bojovat proti korupci.

Poslanci opozičních stran hlasovali buď proti vládě, nebo se zdrželi. Ve svých vystoupeních dali najevo, že považují programové prohlášení za nedůvěryhodné. O programu nového kabinetu jednala národní rada již od začátku minulého týdne. Rozpravu provázely vzájemné slovní výpady poslanců a vystoupilo v ní několik desítek zákonodárců ze 150členné sněmovny.

Po úspěšném hlasování promluvil k poslancům i prezident Andrej Kiska. Řekl, že současnou slovenskou politiku ohrožuje „prudký pokles důvěry ve stát“, nedůvěra v politiky i celý demokratický systém. Novou Ficovu vládu ale čeká i náročný úkol, který výrazně přesahuje slovenské hranice. Od poloviny roku převezme historicky první slovenské předsednictví Evropské unie.

Vláda získala důvěru i přesto, že jí chyběli předsedové dvou nejsilnějších koaličních stran. Premiér a předseda Směru Robert Fico i předseda národní rady a SNS Andrej Danko jsou po operacích v nemocnicích.

Vydáno pod