Žádné standardní vztahy, ruská agrese pokračuje, ozývá se z NATO před obnovením fóra

Očekávaná schůzka Rady NATO-Rusko neznamená obnovení standardních vztahů s Moskvou, zdůraznil náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě. Vershbow prohlásil, že ruská agrese na Ukrajině pokračuje, Krym je stále anektovaný a Moskva provokuje, kde může. Fórum se uskuteční příští týden po téměř dvou letech.

Fórum se naposledy sešlo v červnu roku 2014, ruská anexe ukrajinského Krymu totiž značně zvýšila napětí mezi Moskvou a Západem. Ten také obviňuje Rusko z podpory proruských povstalců v Donbasu vojáky i zbraněmi, což Kreml vytrvale odmítá.

Chladné vztahy mezi Ruskem a Západem sice přetrvávají, ale chystaná schůzka je známkou ochoty ke zlepšení diplomatických vztahů. NATO ale trochu mírní optimismus.

„Schůzka nemá znamenat, že se blíží normalizace vztahů s Ruskem. Když Rusko porušuje mezinárodní práva a pravidla evropské bezpečnosti, nemůžeme s ním jednat jako za normálních okolností. Rozhodli jsme se ovšem, že komunikační kanály musejí být otevřeny,“ uvedl Vershbow.

Moskva
Zdroj: imago stock&people

Řešit se bude situace na Ukrajině, konkrétně úplné naplnění dohod z Minsku, nebo bezpečnostní otázky. V Donbasu sice nyní platí příměří, to je ovšem místy porušováno. Konflikt si už vyžádal přes devět tisíc obětí.

Na Krymu zase tamní úřady pronásledují Tatary, ruší jejich média a nedávno zakázaly činnost jejich shromáždění zvanému medžlis.

Spojené státy nedávno uvedly, že „zůstávají hluboce znepokojeny situací na Ruskem okupovaném Krymu, kde okupační ,úřady‘ potlačují disent a kde etnické a náboženské menšiny - především krymští Tataři a etničtí Ukrajinci - dál čelí silnému útlaku,“ řekl mluvčí americké diplomacie John Kirby.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Stále jsme svědky neakceptovatelné ruské agrese na Ukrajině, suverénního státu, jehož část byla protiprávně anektována a jehož stabilita je narušována systematickým způsobem a vojenským zásahem přímo řízeným z Moskvy. Očekáváme od Ruska, že bude plnit dohody z Minsku a že se zdrží provokativních vojenských kroků, které vytvářejí dodatečná rizika,“ konstatoval Vershbow. 

Vztahy mezi Západem a Ruskem se vyostřily na přelomu let 2013 a 2014, kdy Ukrajinci po odmítnutí podpisu Asociační dohody s EU svrhli prezidenta Viktora Janukovyče. Následně se rozhořel spor na východě Ukrajiny. Tamní separatisté využili chaosu a vyvolali referendum o připojení Krymu k Rusku - poloostrov byl následně k federaci skutečně připojen. Západ tento akt dosud neuznal a považuje jej za porušení územní integrity.