V Kolíně padl první trest za silvestrovské útoky. Rok za krádež

Vůbec první nepodmíněný trest uložil německý soud v kauze silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem, dosud padaly pouze podmínky. Jedenadvacetiletý Alžířan byl odsouzen k jednomu roku vězení za krádež, informovala německá televize n-tv.

Mladý Alžířan podle soudního verdiktu ukradl o silvestrovské noci před vlakovým nádražím v Kolíně nad Rýnem jednomu muži peněženku. Okradený si toho ale všiml a začal se se zlodějem přetahovat. Do rvačky se zapojili i kolemjdoucí.

Kauza silvestrovských útoků, při nichž mimo jiné skupinky mužů obkličovaly, sexuálně obtěžovaly a napadaly okolojdoucí ženy, vyvolala nejen v Německu vlnu pobouření. Celkem kvůli těmto incidentům přijaly německé úřady přes tisíc trestních oznámení, z toho více
než 400 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění.

Šéf kolínské policie Juergen Mathies ale před časem přiznal, že záběry z kamer nejsou příliš kvalitní na to, aby mohli být pachatelé identifikováni. Je tedy možné, že se je nepodaří nikdy dopadnout. Dosud padly vedle nepodmíněného trestu za krádež i tři podmínky, rovněž za krádeže.

Většina podezřelých v kauze silvestrovských útoků spadá podle kolínského prokurátora Ulricha Bremera do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů (asi třicet) a skoro stejně Alžířanů.

Kde byla policie?

Silvestrovské útoky stály místo i Mathiesova předchůdce v křesle kolínského policejního prezidenta Wolfganga Alberse. Kolínská policie se totiž údajně dopustila „vážných chyb“ tím, že nepovolala posily, a také tím, jak o útocích informovala veřejnost.

Podle německých médií kolínské policejní vedení zpočátku záměrně zamlčelo informace, že mezi podezřelými z útoků jsou i migranti, protože to považovalo za politicky choulostivé.

Incidenty podobné těm v Kolíně nad Rýnem se odehrály v menší míře také v dalších německých městech. V zemi poté zesílilo volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu.