Kyjev hlásí shodu na nové vládě v režii Hrojsmana. Ukrajinu má dostat z krize

Dosavadní šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman potvrdil, že souhlasil s převzetím premiérského žezla. Zároveň oznámil, že se členové koalice shodli na podobě nového kabinetu. Koalici by měly tvořit dvě hlavní strany – Lidová fronta a Blok Petra Porošenka.

Ukrajinští poslanci by měli přijmout demisi Arsenije Jaceňuka, který se rozhodl rezignovat kvůli dlouhodobé kritice za neschopnost prosadit potřebné reformy. „Dohodli jsme se na přijatelné podobě vlády, která by měla pomoci překonat krizi, v níž jsme se ocitli,“ oznámil ve středu ráno Hrojsman. O nové vládě by měli zákonodárci hlasovat ve čtvrtek.

„Vládu by měli tvořit dva členové původně pětičlenné proevropské koalice, která se v minulých měsíc postupně rozpadla, tedy Blok Petra Porošenka a Lidová fronta bývalého premiéra Jaceňuka,“ konstatoval zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Nový kabinet bude mít zřejmě křehkou většinu díky hlasům nezávislých poslanců. Podle Pazderky ale nelze vyloučit ani možnost předčasných voleb. „Jedinou jistotou na Ukrajině je, že nic není stoprocentně jisté,“ podotkl zpravodaj ČT.

Dosavadní vláda byla vychýlená ve prospěch slabšího koaličního partnera, tedy Lidové fronty. Teď se kyvadlo obrací ve prospěch nejsilnější politické formace – Bloku Petra Porošenka. Znamená to větší odpovědnost. Řada analytiků připomíná, že prezident se nebude moci na nikoho vymlouvat.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT

Klíčovým úkolem budoucího kabinetu bude prosazení změn ústavy kvůli dohodám z Minsku. Decentralizace má umožnit zvláštní status východoukrajinských území, jež ovládají proruští povstalci.

Hrojsmanův kabinet by měl uskutečnit ekonomické reformy, které vyžaduje Západ, aby Mezinárodní měnový fond (MMF) poskytl skomírající ukrajinské ekonomice injekci ve formě 1,7miliardové půjčky.

Většina komentátorů v Kyjevě si myslí, že by Porošenko díky Hrojsmanovi mohl získat větší kontrolu nad reformním procesem, čemuž dosud zabraňovala řada korupčních obvinění a šarvátek uvnitř Jaceňukovy koalice.

Třeba politolog Vadym Karasjov ale upozorňuje, že Hrojsman je příliš mladý a nezkušený a do nejvyšších pater politiky se dostal rychle díky prezidentově úsilí – takže mu bude dlužný.