Clintonové posílal šeky na kampaň, pustili se do Trumpa jeho republikánští soupeři

Donald Trump je podle soupeřů v boji o republikánskou nominaci nestálý ve svých politických názorech - Marco Rubio a Ted Cruz to dokládají tím, že Trump v rámci svého podnikání financoval Obamacare i předchozí prezidentskou kampaň Hillary Clintonové. Oba politici podporovaní stranickým establishmentem to uvedli v další debatě republikánských uchazečů o prezidentskou nominaci. Rubio a Cruz ale současně dodali, že pokud jejich konkurent nominaci získá, jeho prezidentskou kampaň podpoří.

Senátor za stát Texas Ted Cruz zkritizoval realitního magnáta Trumpa hlavně za jeho minulou podporu současné demokratické konkurentky Hillary Clintonové. Tu Trump podle Cruze v minulosti finančně podporoval a vypsal jí desítku šeků, z toho čtyřikrát finančně podpořil její minulou prezidentskou kampaň.

„Pokud se vám nelíbí Obamacare, tak Donald Trump ji financoval,“ dodal pak Cruz na adresu republikány nenáviděné reformy zdravotnictví prosazené současným demokratickým prezidentem.

Trump: Podporoval jsem republikány i demokraty

„Bylo to kvůli obchodu. Můžu vám říct, že poslední člověk, s nímž by se nyní chtěla Hillary Clintonová utkat, je Donald Trump,“ bránil se newyorský miliardář.

Na další otázky spojené s častými obraty v jeho názorech odpovídal tím, že jako podnikatel nebyl vázán žádnou stranickou ideologií. „Podporoval jsem demokraty i republikány, jako byznysmen jsem to dlužil své firmě, své rodině, svým zaměstnancům,“ prohlásil Trump a dodal, že některé názory mění i nyní.

Týká se to jeho dřívějších velmi tvrdých vyjádření ohledně striktního omezení nových přistěhovalců pracujících v USA. „Měním názor, měním názor. V této zemi potřebujeme lidi, co dokonale ovládají svůj obor,“ řekl Trump.

Debata tradičně pořádaná televizní stanicí Fox News byla pro dalšího z kandidátů Marca Rubia v podstatě poslední větší šancí, aby odvrátil porážku ve svém domovském státě Florida. Trump by tam svým případným vítězstvím ještě posílil už tak velmi reálnou šanci na získání republikánské nominace do prezidentských voleb.

Floridský senátor Rubio se chopil jednoho z Trumpových zásadních ekonomických témat - zvyšování zaměstnanosti Američanů. Senátor se v této souvislosti zeptal, proč Trump nechává šít tolik oděvních výrobků prodávaných jeho firmami v Číně či Mexiku, když tak hlasitě hovoří právě o navracení pracovních míst svěřených americkými firmami levným pracovním silám v zahraničí.

Trump jej vzápětí obvinil ze lži a prohlásil, že chce část této výroby přesunout do USA. „Odpověď je, že to neučiní…Vyrábí je (oděvy) v Číně a Mexiku, protože tak vydělá víc peněz,“ pokračoval v kritice Rubio.

Pubertální urážky

Kromě zásadních témat se ale diskuse zvrtla i do roviny osobních invektiv - předmětem sporu byla velikost Trumpova mužství. Rubio poukázal na údajně malé Trumpovy ruce, což je prý signál o nevelkých rozměrech i jiných částí jeho těla. Trump, který se v minulosti holedbal svými sexuálním výkony, energicky protestoval. „Ujišťuji vás, že tam není žádný problém. To vám zaručuji,“ prohlásil.

Kdo se nejvíc směje, jsou demokraté, protože čím ošklivější a nevkusnější budou ty útoky uvnitř republikánské strany, tím více to mohou využít v listopadových volbách jako munici pro svoje útoky.
Kryštof Kozák
vedoucí katedry severoamerických studií Institutu mezinárodních studií FSV UK

„Debata poklesla na úroveň pubertálních urážek, což možná vyděsilo republikánské funkcionáře, ale nijak nepoškodilo Trumpovu kampaň,“ napsal v pátek list The New York Times.

I přes ostrá slova ale nakonec Cruz i Rubio připustili, že pokud Trump skutečně získá republikánskou nominaci, jeho prezidentskou kandidaturu podpoří. Rubio se odvolal na svou stranickou loajalitu, Cruz označil Trumpa za lepší alternativu, než je Hillary Clintonová nebo další demokratický politik Bernie Sanders.

Trumpa obdobný dotaz zaskočil, pak ale prohlásil, že ani on by neodmítl podporu, pokud by republikánskou nominaci získal někdo jiný.

Vedoucí katedry severoamerických studií na Fakultě sociálních věd UK Kryštof Kozák ale dodává, že je to spíš demonstrace toho, že nechtějí rozbíjet stranu - protože vzájemné antipatie jsou obrovské a útoky mezi kandidáty velmi osobní. 

Trupova spanilá jízda k nominaci

Trump v nominačním superúterý s převahou potvrdil svou převahu, když vyhrál v sedmi z jedenácti států. Podobně u demokratů potvrdila roli favoritky bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která podporuje zdravotní reformu Obamacare.

Výsledky volebního superúterý
Zdroj: NY Times

„Lidé, kteří v republikánské straně něco znamenají, jsou Trumpovým úspěchem upřímně zděšeni. A to, co teď vidíme, je skoro panický záchvat – snaží se Trumpa na poslední chvíli odstavit z cesty. Otázka je, jestli se jim to podaří,“ dodává Kozák.

Experti upozorňují, že pokud chtějí republikáni vyhodit Trumpa ze sedla, museli by se spojit na podpoře jediného protikandidáta. V opačném případě to bude právě kontroverzní miliardář, kdo půjde za republikány do prezidentských voleb.

Trump dosud získal hlasy 329 delegátů, zatímco Cruz má zvláště díky triumfu v domovském Texasu 231 a Rubio 110. Pro získání stranické nominace je potřeba mít jich 1237.