Boj proti terorismu nezahrnuje chemické útoky, Rusko chce nové smlouvy

Lavrov: Ignorování tradic vedlo k humanitární katastrofě (zdroj: ČT24)

Dosavadní dohody o boji proti terorismu prý nestačí. Rusko navrhuje mezinárodní smlouvu, která by zahrnovala i hrozbu chemických zbraní. Oznámil to ministr zahraničí Sergej Lavrov na ženevské odzbrojovací konferenci.

„Dosavadní mezinárodní normy přímo nezakazují použití chemických zbraní nestátními subjekty a neoznačují tyto akce za mezinárodní zločin. Doplňovat stávající smlouvy by bylo příliš složité,“ vysvětlil ruské stanovisko Lavrov.

Ministr zejména varoval před výbušnou situací na Blízkém východě, kde existuje rostoucí nebezpečí, že bojovníci Islámského státu a dalších teroristických skupin nasadí v bojích chemické zbraně.

„Tento problém je zvlášť ožehavý na pozadí zpráv o opakovaném použití nejen průmyslových otravných látek, ale i bojových chemických látek islamisty v Sýrii a Iráku,“ konstatoval Lavrov. Upozornil, že podobná hrozba se týká i Jemenu a Libye.

Realistickým a spolehlivým prostředkem by podle Moskvy byla příprava speciální konvence o boji proti aktům chemického terorismu. Tribunou pro vypracování nové dohody by podle Lavrova měla být ženevská Konference o odzbrojení, stálé fórum fungující v rámci systému OSN už od 70. let minulého století.

Na začátku ledna Moskva uvedla, že teroristé z Islámského státu zřejmě využívají nervový plyn Sarin. Do Sýrie ho prý mohli podle poznatků Ruska dovést z Turecka. Spojené státy zjistily konkrétně čtyři případy, kdy bojovníci IS použili chemické zbraně na obou stranách irácko-syrské hranice. Zřejmě si ho i sami vyrobili. O sarinu použitém na některých Syřanech se opakovaně zmiňovala i mise Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) – vinu ale dávala tentokrát syrské vládě.