Ředitel GOA pro ČT: Když si neopatříte zbraň včas, může být pozdě

Všechny nejznámější hromadné střelby posledních měsíců se v USA odehrály v místech, kde lidé neměli přístup ke zbraním. Pokud by je měli, podařilo by se útočníka zlikvidovat dřív a obětí nemuselo být tolik, tvrdí výkonný ředitel zbrojní lobbistické organizace Američtí majitelé zbraní (Gun Owners of America) Erich Pratt.

Spor o kontrolu zbraní je téma, které zřejmě zahýbe předvolební kampaní ve Spojených státech. Ve svém poselství o stavu unie o něm tento týden hovořil i prezident Barack Obama. Prezident ale prý obchází Kongres a ústavu tím, že omezuje zákonně se chovající Američany, tvrdí Pratt, který hovořil se zpravodajem ČT Martinem Řezničkem.

Pratt: Počet vražd v naší zemi poklesl za posledních 25 let o polovinu přesto, že teď máme víc zbraní než kdy dřív. Za těch 25 let přibylo ve Spojených státech 150 milionů zbraní, které tu byly vyrobeny a prodány, a i tak je počet vražd poloviční. Takže doslova máme menší kriminalitu a víc zbraní. A prezident přesto chce omezit práva Američanů, kteří se chovají v souladu se zákony. Je to jen jeho agenda, nemá to nic společného s fakty.

Pratt pro ČT: Kdyby lidé měli zbraně, mohli by atentátníky zlikvidovat (zdroj: ČT24)

ČT: Ale prezident říká, že nikoho neomezuje, že vše, co dělá, je v rámci ústavy a toho, na co má právo.

Pratt: Tohle je taky člověk, kterému společnost PolitiFact dala cenu za lež roku, když řekl, že pokud si chcete ponechat svého lékaře, tak můžete. A to byla lež. A teď v podstatě říká: ‚Pokud si chcete ponechat svou střelnou zbraň, tak můžete.‘ To prostě není pravda. Tahle pravidla, která zavádí, jsou mimořádně omezující pravidla. Lidé nemají představu, jak se to bude uvádět do praxe. Podle jeho regulí jednotlivec, který jen prodává jednu až dvě zbraně, aniž by provedl bezpečnostní prověrku kupujícího, může jít do vězení na pět let nebo zaplatit pokutu čtvrt milionu dolarů. To převracíte více než 200 let historie této země. Je to velice radikální.

ČT: Proč si ale myslíte, že Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) to nepovažuje za tak zásadní?

Pratt: To řekli na začátku, protože se to tak prezentovalo, ale jakmile začali všichni regule zkoumat, tak změnili názor a komunita držitelů zbraní je velmi znepokojená.

Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA)
Zdroj: ČT24

ČT: Vy sice říkáte, že počet zastřelených v minulých 20 letech poklesl, což je pravda, ale minimálně viděno zvenčí je počet lidí zabitých zbraněmi ve Spojených státech stále vysoký.

Pratt: Spojené státy nejsou, co se týče počtu vražd na obyvatele, ani v první stovce zemí s nejvyšším počtem. A když se podíváte na tu stovku zemí, tak mají přísnější kontroly zbraní. V Jížní Africe přichází o život v přepočtu osmkrát víc lidí než u nás, v Brazílii šestkrát víc. V mnohých amerických státech se zbraně nosí všude a jejich počet vražd je srovnatelný s Evropou.

Když se podíváte na naše města, jako jsou Washington, Baltimore a Chicago, kde politici velice zpřísnili možnost vlastnit zbraň, tak právě ty táhnou počty vražd za celou zemi nahoru. Podle statistik FBI připadá na tři procenta okresů ve Spojených státech 70 procent vražd. A to jsou typicky útočiště s kontrolami zbraní, kde se dají velmi obtížně získat. Součástí řešení by podle nás mělo být začít odstraňovat tyto restrikce. Ty z lidí dělají oběti, které se nemůžou bránit vůbec, nebo jen velmi obtížně. Tímhle mimochodem teď prochází Evropa. V Rakousku a v dalších zemích se lidi pokoušejí hromadně získat zbraně, protože je tam epidemie kriminality a znásilňování. A když se na mimořádnou událost nepřipravíte předem, tak pak už je pozdě.

ČT:  Slyšel jsem jeden z vašich rozhovorů a vím, že nemáte rád průzkumy. Ale průzkumy říkají, že 80 až 90 procent Američanů podporuje přísnější prověrky při prodeji zbraní v naději, že se tím počet zabitých sníží. Vaše reakce?

Pratt:  Existují i opačné průzkumy, podle nichž si lidé naopak nepřejí větší kontrolu zbraní. Proto by nám neměly vládnout průzkumy. Proto máme listinu práv a ústavu. Protože ty přebijí vše, co říkají průzkumy. Takže pokud by většina lidí chtěla otroctví nebo omezení toho, co děláte vy, svobodu projevu, média nebo omezení zbraní, tak na tom nezáleží. Ústava stojí nad průzkumy.