Cruz kvůli své zmínce o newyorských hodnotách tvrdě narazil

Newyorčané se opřeli do republikánského kandidáta Teda Cruze za jeho pokus získat body na svého soupeře Donalda Trumpa nešťastnou zmínkou o hodnotách New Yorku. Podle Cruze je město, které je domovem 8,5 milionu lidí, sídlem sociálního liberalismu, v němž projdou potraty i homosexuální manželství. Na Trumpově straně se v reakci ocitlo ve sdělovacích prostředcích i na sociálních sítích mnoho Newyorčanů včetně vysoce postavených demokratů, jako je Trumpova soupeřka z demokratického tábora Hillary Clintonová.

„Všichni vědí, že hodnoty New Yorku jsou sociálně liberální, jsou pro potraty a homosexuální manželství. A jsou zaměřeny na peníze a média,“ prohlásil Cruz.

Bulvární list Daily News mu na své titulní stránce doporučil, aby se kandidatury rovnou vzdal, a doplnil svůj návrh sochou Svobody s rukou se zdviženým prostředníkem.

Na twitteru vznikl hashtag newyorkvalues, na němž své názory ventilovalo 25 000 lidí. „Tolerance, výstřednost, zvrhlost, pizza, tanec a vyhýbání se očnímu kontaktu,“ charakterizovala své město jedna uživatelka.

Střízlivější byly reakce „přespolních“. „Tohle téma newyorských hodnot je tak nafouknuté! Newyorčany nemá rád nikdo kromě jich samotných,“ napsal zjevně někdo, kdo v New Yorku nežije.

Trump a Cruz během televizní debaty
Zdroj: Chris Keane/Reuters

Trump sám zahrál na city všech ještě při čtvrteční televizní debatě republikánských kandidátů, když na Cruzovu poznámku reagoval připomínkou úžasné jednoty, jakou Newyorčané prokázali po atentátech v září 2001. „Byl jsem svědkem něčeho, co by nikde jinde na světě nezvládli tak krásně a lidsky. Bojovali, bojovali a bojovali,“ řekl.

Clintonová, která je v kampani často terčem Trumpových invektiv, zareagovala jako pravá patriotka: „Protentokrát má Trump pravdu,“ napsala.

Další hrdý demokrat a starosta New Yorku Bill de Blasio sice na pátek neměl ohlášenu žádnou tiskovou konferenci, ale novináře narychlo svolal, aby jim sdělil toto: „Jsem zhnusen Cruzovou urážkou města a jeho občanů. Jde o to, že newyorským hodnotám naprosto nerozumí. Pro jednou zde souhlasím s Donaldem Trumpem.“ A přisadil si, že jakmile jde o peníze na kampaň, pohlíží pan senátor na New York jinýma očima. „Neváhá přijet do New Yorku, aby shromáždil miliony a miliony dolarů. Je ironií, že běžel do banky Goldman Sachs, když potřeboval velkou půjčku,“ řekl de Blasio.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo hned ráno v rozhlasu prohlásil, že senátor Cruz „stihl za jedinou půlminutu urazit homosexuály, ženy a 18 milionů Newyorčanů“. „Neznám newyorské hodnoty a nezná je ani on, protože New York v mnohém ztělesňuje to, co vytvořilo tento národ a co ho činí silným. Socha Svobody je v našem přístavu. Věříme v E pluribus unum,“ řekl Cuomo s použitím hesla V jednotě je síla na americkém znaku.