V Německu jsou stovky nebezpečných radikálů, kontrarozvědka chce informace od uprchlíků

V Německu žije zhruba 1,1 tisíce radikálních islamistů, kteří se mohou uchýlit k násilí. Asi 430 z nich je připraveno spáchat i závažné zločiny, oznámil šéf německé kontrarozvědky. Ten vyzval uprchlíky, kteří byli v kontaktu s islamisty, aby podali úřadům co nejvíc informací.

Německo je v hledáčku teroristických organizací Al-Káida a Islámský stát (IS) už několik let, upozornil předseda Spolkového úřad pro ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen v rozhovoru pro německou stanici MDR.

Tajné služby mluví o tom, že existuje obecné nebezpečí ohrožení Německa, ale v poslední době dodávají, že nemají žádné informace o konkrétních plánech a cílech možných útoků. Německá kontrarozvědka může mít informátory v mešitách nebo v místech, odkud radikálové pocházejí.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Radikálové se na Německo zaměřili ještě víc po zapojení německé armády do operace proti Islámskému státu (IS) na Blízkém východě. Berlín ale zatím stupeň ohrožení nezvýší. Maaseen požádal o pomoc běžence, kterých už do Německa přišlo letos přes milion.

„To není udávání,“ konstatoval s tím, že německé tajné služby z jejich poznatků mohou vyvozovat, jaké nebezpečí zemi hrozí.

Uprchlíci v Německu
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Uprchlíci se podle Maassena stávají oběťmi pokusů o rekrutování do služeb radikálního islámu i na území Německa. BfV zaznamenal přinejmenším 150 takových pokusů.

Studio ČT24: V Německu je 1100 nebezpečných radikálů (zdroj: ČT24)

Němečtí salafisté lákají běžence do svých řad

V Německu žijící salafisté, kteří prosazují návrat k raným formám islámu, se prý snaží působit především v uprchlických zařízeních. Někteří se ale pokoušejí uprchlíky přimět ke spolupráci už na nádražích bezprostředně po příjezdu do země.

„V Německu má salafistická scéna zhruba 8350 členů. Jejich počet v posledních měsících prudce vzrostl. Na konci září jich bylo ještě asi 7900,“ podotkl Maassen. V Německu žije celkem 4,5 milionu muslimů.

Radikální salafisté chtějí změnit demokratické zřízení Německa k obrazu svému a mohou být nebezpeční pro stát jako takový.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT
obrázek
Zdroj: ČT24

Berlín ve čtvrtek vyslal do Turecka první dva průzkumné letouny a jedno tankovací letadlo, které se po boku mezinárodní koalice vedené USA zapojí do boje proti IS v Sýrii. Německo se ale nebude podílet přímo na náletech.