Tvrdá antikampaň Moskvy: Turci se bojí na ulici, Rusové houfně opouštějí Turecko

V Rusku se vyostřuje protiturecká kampaň podporovaná Kremlem. Aktivisté zapalují a pohřbívají panáky v podobě tureckého prezidenta, Rusové opouštějí Turecko a turečtí fotbalisté prý nebudou smět hrát v místních týmech. Podle listu Komsomolskaja pravda se Turci bojí vycházet z domu a čekají, jestli nebudou vyhoštěni. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou napjaté od sestřelení ruské stíhačky tureckou armádou.

Moskva tvrdí, že Turci sestřelili bombardér nad Sýrií, aniž by narušil tamní vzdušný prostor, jak prohlašuje Ankara. V Rusku se po incidentu rozjela masivní antikampaň, která se podobá protiukrajinské kampani poté, co se Kyjev přiklonil k integraci se Západem.

Turecko opouštějí i ruští studenti

V tureckých letoviscích už nezůstali prakticky žádní ruští turisté, domů se houfně vracejí ruští studenti z tureckých vysokých škol. Ruští autodopravci stahují své kamiony. „Konflikt je den ode dne ostřejší,“ popsal náladu v ruské společnosti zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Podle něj se Ankara zřejmě domnívala, že se situace uklidní poté, co Moskva zavedla sankce vůči Turecku. Ty zahrnují omezení dovozu tureckého zboží včetně potravin nebo zrušení bezvízového styku.

Putin je ale stále kritičtější. „Jestli si někdo myslí, že se to odbude rajčaty a bojkotem nějakých stavebních firem, pak se hluboce mýlí. Ještě jim připomeneme, co udělali, a budou toho litovat,“ pohrozil ve čtvrtek prezident.

Konec tureckých sladkostí ve Státní dumě?

Státní duma chce dokonce zakázat poslaneckou prodejnu tureckých sladkostí. Podle poslance Andreje Svincova nelze vyloučit, že v tureckých čokoládových bonbonech je jed, který by mohl Státní dumu vyhladit. „Mohli by otrávit celý parlament, zabít všechny poslance,“ citovala Svincova státní agentura TASS. Obsah cukrovinek zkontroluje státní potravinářská inspekce.

Vedení Ruského fotbalového svazu také vyzvalo ligové kluby, aby v zimní ligové přestávce nesjednávaly kontrakty s tureckými hráči. V Petrohradě ve čtvrtek agenti tajné policie FSB prohledali sídlo sedmi tureckých obchodních firem.

Bezprostředně po incidentu na turecko-syrské hranici pochodovali v Moskvě aktivisté z mládežnického křídla konzervativní strany Rodina, kteří nesli v rakvi nafukovací pannu s podobou Erdogana. Na Krymu skupina mladých lidí podobiznu tureckého prezidenta rovnou podpálila a křičela „Pryč s IS“.

Tureckou ulici už nechce, volají po změně obyvatelé Simferopolu

V krymském Simferopolu chtějí navíc přejmenovat Tureckou ulici. Obyvatelé prý žádají, aby napříště nesla jméno Olega Peškova, ruského pilota, který zahynul při sestřelení letounu Su-24 tureckou armádou.

Kritika Ankary se nevyhnula ani odlehlé arktické oblasti. Lidé ve městě Salechard vyvěsili propagandistické plakáty vyzývající Rusy, aby nekupovali turecké výrobky a nejezdili do Turecka.

„Ti, kteří pojedou na dovolenou do Turecka, budou považováni za spojence teroristů,“ hlásil jeden z plakátů v místním obchodním středisku. „Koupili jste si turecké zboží? Podpořili jste Islámský stát,“ uváděl další plakát, na němž Erdogan nabízí citron i granát.

Řada kritiků Moskvy se ale Turecka zastává. Podle nich nese Rusko částečnou vinu za smrt pilota, protože nevnímala varování Ankary, aby ruské letouny nenarušovaly turecký vzdušný prostor.

Ruskými médii hýbe i „kradená ropa ze Sýrie“

Kreml v posledních dnech také několikrát obvinil turecké vedení z toho, že odebírá ropu od IS. Na nelegálním obchodu má vydělávat i sám turecký prezident s rodinou. Erdogan to ale již několikrát odmítl s tím, že rezignuje, pokud se něco takového prokáže.

Ruský generální štáb zatím ukázal pouze satelitní snímky cisteren pohybujících se u tureckých hranic. „Ministerstvo nehovoří o tom, že předloží v nejbližší době další důkazy. Zatím stačí rétorika jak ze strany ministerstva obrany, tak z úst prezidenta Vladimira Putina o tom, že turecké vedení si plní kapsy koupí ropy, která pochází z kradených syrských nalezišť,“ podotkl Karas.

Karas: Je těžké zjistit, kdo přesně ropu v Sýrii kupuje nebo prodává (zdroj: ČT24)

V ruských médiích jde o velké téma. Podle Karase se ale nemluví o tom, jak obchod s ropou ve skutečnosti funguje, nebo o tom, že Turci viní ruskou stranu z téhož a tvrdí, že Moskva uplatňuje propagandu jako v dobách Sovětského svazu.

Zpravodaj ČT Karas: Ropu prodává a nakupuje kdekdo

Situace v Sýrii je velmi složitá, upozornil zpravodaj. „Ví se o tom, že ropu prodává a nakupuje kdekdo. Je tam celá řada překupníků, zprostředkovatelů,“ konstatoval Karas s tím, že je těžké ukázat na viníka.

Ropa v Sýrii a Iráku
Zdroj: BBC/Institute for Study of War/World Energy Outlook/Petroleum Economist/IEA