Ankara dál stojí o vojenské kontakty s Moskvou

Turecko navrhuje vytvořit vojenský komunikační kanál s Moskvou, aby se v budoucnu předešlo podobným incidentům, jakým bylo nedávné sestřelení ruského bombardéru na turecko-syrském pomezí. Vyzval k tomu turecký premiér Ahmet Davutoglu. Vztahy Moskvy a Ankary se po listopadové události vyhrotily. Zatímco Rusko tvrdí, že turecká armáda zničila ruský letoun nad syrským územím, Turecko prohlašuje, že se incident odehrál v jeho vzdušném prostoru.

Davutoglu na úterní tiskové konferenci také prohlásil, že Turecko bude pokračovat v úsilí vytlačit bojovníky radikálního hnutí Islámský stát z pohraničních oblastí na syrské straně společné hranice.

V této oblasti, tedy na syrské straně turecko-syrského pomezí, působí i ruské vojenské letectvo. V uplynulých týdnech Ankara obvinila Moskvu, že její letadla několikrát narušila turecký vzdušný prostor.

Převoz těla ruského pilota
Zdroj: Reuters/Stringer

Napětí na hranicích vyvrcholilo před dvěma týdny, kdy turecká armáda sestřelila ruský bombardér Su-24. Ankara tvrdí, že dvoučlennou posádku stroje opakovaně varovala, Moskva kontakt popírá.

V pondělí ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že sestřelení letounu mělo zajistit bezpečnost pro nelegální dodávky ropy od Islámského státu do Turecka. Putinův turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan toto tvrzení označil za pomluvu.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP

Urovnejte vztahy s Moskvou, vyzval Obama Turecko

S Erdoganem v Paříži jednal také prezident USA Barack Obama. Spojené státy podle něho podporují právo Turecka na sebeobranu, zároveň ale volají po urovnání vztahů mezi Ankarou a Moskvou. Oba státníci se během společného setkání věnovali nedávnému sestřelení ruského bombardéru na turecko-syrské hranici, kvůli kterému výrazně vzrostlo napětí mezi Moskvou a Ankarou.

Obama označil radikální hnutí Islámský stát (IS), které ovládá rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku, za společného nepřítele jak Washingtonu, tak Ankary a Moskvy. Erdogan prohlásil, že Turecko hodlá v boji proti IS vytrvat a že rovněž usiluje o zmírnění napětí s Ruskem. Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes mezitím vyzval k vytvoření vojenských komunikačních kanálů s Moskvou, které by opakování nedávného incidentu zabránily.

Obama také řekl, že USA se snaží přimět Rusko, aby zaměřilo své nálety v Sýrii na pozice IS, a ne na povstalce, kteří mají americkou podporu. Rusko je klíčovým spojencem syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada.

Moskva vydala seznam potravin, které je zakázáno dovážet z Turecka

Ruská vláda zveřejnila seznam tureckých plodin, výrobků a potravin, jejichž dovoz od Nového roku zakáže v odvetě za sestřelení bombardéru. Od 1. ledna také pozastaví bezvízový styk s Tureckem. Kromě ovoce a zeleniny, o nichž ruské úřady již informovaly, se na seznam dostalo také drůbeží maso, sůl a řezané květiny. Zákaz se však nevztahuje na zboží, které si jednotlivci vezou pro osobní potřebu v povoleném množství.

Rusko podle celní správy nejvíce dováží z Turecka rajčata a citrusy. Za deset měsíců letošního roku dovezlo přes 300 tisíc tun tureckých rajčat za skoro 288 milionů dolarů (asi 7,3 miliardy Kč) a více než 255 tisíc tun citrusů za 172 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy Kč). Drůbežího masa se dovezlo za 15 milionů dolarů (asi 380 milionů Kč), další položky se pohybovaly řádově v milionech dolarů, tedy desítkách milionů korun.

Média se obávají, že sankce proti Turecku nejvíce postihnou ruské spotřebitele, podobně jako ruská odvetná opatření za západní sankce. Zákaz dovozu západních potravin totiž vedl k zúžení sortimentu a zdražování.