Vysláním speciální jednotky do Sýrie svůj slib neporušuji, hájí se Obama

Plánované vyslání skupiny amerických speciálních jednotek do Sýrie neporušuje slib, že „noha amerického vojáka nevstoupí v rámci syrského konfliktu na území Sýrie“. V diskuzním pořadu americké televizní stanice NBC to řekl sám prezident Barack Obama. Šlo tak o jeho první veřejné vyjádření k tomuto chystanému kroku, který Bílý dům oznámil minulý týden.

Necelá padesátka příslušníků speciálních jednotek USA bude vyslána do severní části Sýrie v listopadu. Měli by tam poskytovat rady, výcvik a další pomoc umírněným povstalcům bojujícím proti ozbrojencům z organizace Islámský stát.

„Po celou dobu jsem důsledný v tom, že nebudeme bojovat, jako jsme bojovali v Iráku, s (armádními) prapory a okupováním. To problém neřeší,“ uvedl prezident.

Obama se podle agentury Reuters vyslání americké jednotky do Sýrie dlouho vyhýbal, protože nechtěl svou zemi nechat zatáhnout do další války na Blízkém východě.

„Neposíláme americké vojáky na frontové linie, aby bojovali v přestřelkách s ISIL,“ uvedl prezident s poukazem na jednu z používaných zkratek pro Islámský stát.

Obama: Provádíme, co jsme již prováděli

Předloni Obama americkou přítomnost na syrském území vyloučil. Během loňského roku ale zdůrazňoval, že do země nevyšle americké „bojové“ jednotky.

„Nezapomeňte, že jsme již prováděli zvláštní operace, a toto je skutečně jenom prodloužením toho, co nepřestáváme činit,“ řekl Obama v televizním pořadu NBC Nightly News.