Čína bude bojkotovat arbitráž o Jihočínském moři, kterou žádaly Filipíny

Čína se nezúčastní přelíčení u mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu o sporných ostrovech v Jihočínském moři a jeho verdikt neuzná. Prohlásil to náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min. Soud v Haagu ve čtvrtek rozhodl, že je oprávněn projednat filipínské stížnosti na územní nároky Číny.

Filipíny požádaly o mezinárodní arbitráž předloni. Chtějí potvrdit své právo na využívání 200mílového pobřežního pásma v Jihočínském moři, jak to stanoví mezinárodní dohody. Soud v Haagu odmítl čínské výhrady, že spor se týká čínské územní svrchovanosti a rozhodl, že v právním sporu nařídí slyšení.

Výsledek arbitráže nijak neovlivní čínskou svrchovanost a čínská práva v Jihočínském moři, jež jsou v souladu s historickými fakty a mezinárodním právem.
Liou Čen-min
náměstek čínského ministra zahraničí

„Cílem Filipín není vyřešení sporu, ale omezení čínských práv," konstatoval Liou Čen-min. Haagský soud ovšem stanovil, že je příslušný projednat filipínskou stížnost a čínský bojkot na této skutečnosti nic nemění. Filipínská vláda rozhodnutí haagského soudu přivítala.

Vzdálenost Spratlyho ostrovů od jednotlivých zemí, které si je nárokují
Zdroj: ČT24

Čína si nárokuje prakticky celé Jihočínské moře, kde vznesly územní požadavky kromě Filipín ještě Vietnam, Tchaj-wan, Malajsie a Brunej. Na dno moře už několik let pokládá čínské vlajky. Spor se vyhrotil v posledních letech, kdy stále silnější Čína z oblasti vyhání například i rybáře ostatních zemí. Jedním z bodů sporu jsou v Jihočínském moři i Spratlyho ostrovy.

Čína a USA jednaly po incidentu s torpédoborcem

O sporné oblasti Jihočínského moře jednala Čína i se Spojenými státy. V úterý totiž proplul americký torpédoborec kolem Spratlyho ostrovů, které si Peking nárokuje. Čína pak Washington varovala před provokacemi. Obě strany se podle Pentagonu shodly na tom, že budou dál dodržovat pravidla pro chování bitevních lodí při setkání na moři, aby se vyhnuly případným incidentům.