Rusko se summitu o boji s Islámským státem nezúčastnilo

Nad radikály z Islámského státu (IS) v Sýrii se podaří zvítězit po odchodu syrského prezidenta Bašára Asada, řekl na zahájení summitu o terorismu americký prezident Barack Obama. Summit se koná v rámci Valného shromáždění OSN, Rusko se jej ale aktivně nezúčastní. Českou republiku zastupují premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Sobotka se naopak domnívá, že jakákoliv dohoda o ukončení války v Sýrii musí zahrnovat i Asada.

„Porážka Islámského státu v Sýrii si vyžádá nového lídra,“ řekl Obama s tím, že k vítězství nad IS v Sýrii je kromě odchodu Asada potřeba také vláda, která sjednotí Syřany v boji proti teroristickým skupinám. K mocným spojencům syrského prezidenta Asada patří Rusko, které posiluje svoji vojenskou přítomnost v Sýrii. Naopak Západ si budoucnost Sýrie v čele s Asadem nepředstavuje. V Sýrii od března 2011 zuří občanská válka.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin řekl, že Moskva na summit pošle diplomata, aby „tuto událost sledoval“. Vrcholná schůzka zorganizovaná Spojenými státy je podle Čurkina výrazem nedostatečného respektu vůči OSN a jejímu generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi.

Obama: Porazit džihádisty nebude snadné

Obama během svého projevu přislíbil, že jeho země využije všech možných prostředků - vojenských, zpravodajských i ekonomických - k tomu, aby islamisty porazila. Je si nicméně vědom toho, že extremistická skupina již zapustila v Iráku a Sýrii své kořeny, je velmi odolná a pokračuje ve své expanzi. „Opakovaně říkám, že to bude nějakou dobu trvat. Není to snadný úkol,“ uvedl Obama. Jak nicméně doplnil, vidí „v zásadě optimisticky“ to, že bude tato brutální organizace poražena. „Je to dlouhodobá kampaň, nejen proti určité síti, ale i proti její ideologii,“ dodal. Nejnovějšími členy koalice vedené USA, která má za cíl bojovat proti islamistům, se podle Obamy staly Nigérie, Tunisko a Malajsie. Koalici nyní tvoří celkem 65 zemí.

Řečníci z řad světových státníků hovořili jeden po druhém zejména o potřebě čelit narůstajícímu extremismu. Jordánský král Abdalláh II. dokonce mluvil o „největší kolektivní hrozbě dnešní doby“. Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna nejnovější statistiky ukazují 70procentní nárůst v počtu zahraničních bojovníků v řadách Islámského státu. Pocházejí prý z více než stovky zemí.

Spojené státy uvalily sankce na vůdce a příznivce džihádistů

Washington uvalil sankce na 30 vůdců IS a jeho příznivců po celém světě. Ministerstvo financí označilo celkem 15 osob za stoupence islamistů, kteří jim poskytují technickou, logistickou a finanční podporu a rovněž rekrutují zahraniční bojovníky. Vláda tak nyní může zmrazit jejich účty a zakázat americkým občanům, aby s nimi byli v kontaktu.

Americké ministerstvo zahraničí rovněž určilo deset jednotlivců a pět skupin napojených na Islámský stát, které označilo za zahraniční teroristické bojovníky. Znamená to, že na ně mohou být uvaleny finanční sankce a rovněž mohou být pokutováni oni i jejich příznivci. Tito lidé i skupiny pocházejí z Británie, Francie, Ruska, Pákistánu, Afghánistánu či Indonésie.  

Fabius vyzval Rusko, aby o útocích na IS pouze nemluvilo, ale přistoupilo k činům

Pokud je Rusko proti teroristům z IS, mělo by na ně přestat útočit v médiích a začít s útoky opravdovými, vzkázal do Moskvy francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. „Mezinárodní koalice udeřila proti Islámskému státu. Francie udeřila proti Islámskému státu, ve velmi malé míře (syrský prezident) Bašár Asad a Rusové vůbec. Je třeba se podívat na to, co kdo dělá,“ řekl Fabius novinářům v New Yorku. „Pokud je Rusko proti teroristům, není nic nenormálního, aby na ně zaútočilo,“ dodal šéf francouzské diplomacie.

Šéf Kremlu Vladimir Putin v pondělí řekl, že vylučuje zapojení Ruska do plánů na bojové nasazení v syrském konfliktu. Podle Moskvy je přitom ruský cíl stejný jako ten americký: zničení Islámského státu jako jedné z největších hrozeb dneška. Prostředky k dosažení stejné mety se ale za zdmi Bílého domu a Kremlu zásadně rozcházejí. „Měli bychom si konečně uvědomit, že nikdo jiný kromě armády prezidenta Asada a kurdských milic nebojuje proti Islámskému státu a dalším teroristům v Sýrii," říká Putin. Obama nicméně nadále prohlašuje, že USA jsou připravené spolupracovat se všemi zeměmi - včetně Ruska a Íránu - s cílem najít politický mechanismus, díky němuž bude moci v Sýrii začít proces přechodu.