Klenoty americké armády jsou už v Evropě, podle Moskvy to zvyšuje napětí

Stíhačky F-22 už jsou v Evropě (zdroj: ČT24)

Na německou základnu ve Spangdahlemu dorazily čtyři americké stíhačky F-22. Až do poloviny září se účastní vůbec prvního výcvikového nasazení v Evropě. Spojené státy tak chtějí ujistit spojence z NATO znepokojené ruskou agresí na Ukrajině, že to s jejich podporou myslí vážně. Moskva ale vyslání strojů považuje za zbytečnou eskalaci napětí.

Elitní americké stíhačky jsou pro Spojené státy tak cenné, že na ně platí zákaz exportu i pro nejbližší spojence. Jsou totiž mimo jiné téměř neviditelné pro radary. Stroje označované jako klenot americké armády jsou do evropské tréninkové mise nasazeny vůbec poprvé.

Zhruba do poloviny budou září postupně navštěvovat základny spojenců ve východní Evropě. Představily se už například v Polsku. Podle Kremlu tyto aktivity jen zvyšují napětí. Akce navíc přichází v době, kdy Ukrajina v nové vojenské doktríně označila Rusko za nepřítele země.

Americké letectvo v minulosti letouny F-22 umístilo například v Japonsku nebo v Jižní Koreji. Poprvé byl tento typ nasazen v boji v září 2014 během koaličních náletů na pozice Islámského státu v Iráku a Sýrii. USA mají kolem 180 těchto strojů.