Rusko poprvé připustilo, že by mohlo Savčenkovou vyměnit

Rusko poprvé oficiálně připustilo výměnu vězněné ukrajinské letkyně Naděždy Savčenkové za některého z ruských občanů zadržovaných na východě Ukrajiny. „Takové otázky se zpravidla řeší diplomatickými kanály,“ řekl ruský ministr spravedlnosti Alexandr Konovalov s tím, že z ryze právního hlediska je výměna možná.

Savčenková je v Rusku souzena za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů zabitých na východě Ukrajiny. Hrozí jí 25 let vězení a o její výměně se spekuluje už dlouho. Podle Kyjeva je nevinná a z Donbasu byla do Ruska unesena.

Ukrajinská důstojnice, která se ve vlasti stala symbolem odporu proti ruské agresi, je ve vězení od loňského června. V cele držela dlouhou hladovku, několikrát byla hospitalizována. O její propuštění žádaly Kreml nejen ukrajinské politické špičky, ale i nejvyšší představitelé několika západních států včetně USA a Velké Británie. Savčenkové u ruské justice dosud nepomohlo ani to, že byla mezitím zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu za stranu Baťkivščyna. Obhajoba se pokoušela odkázat na imunitu, avšak neuspěla, protože v době, kdy se měl čin stát, ještě Savčenková ukrajinskou zákonodárkyní nebyla. Moskva tvrdí, že Savčenkovou drží ve vazbě legálně. Ukrajina usiluje o její propuštění na základě minské dohody stanovující kromě příměří mezi ukrajinskou vládou a proruskými separatisty na východě země i výměnu všech zajatců na základě principu „všichni za všechny“.

Podle ukrajinských i ruských médií by mohla být Savčenková vyměněna za četaře Alexandra Alexandrova a kapitána Jevgenije Jerofejeva, které v polovině května zajali ukrajinští vojáci u města Ščasťa v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Předmětem výměny by se mohl stát rovněž ukrajinský režisér Oleg Sencov, jehož nedávno ruský vojenský soud odsoudil za údajnou podporu teroristů na Krymu k 20 letům vězení.