Porošenko: Mírový proces by měl mít šanci navzdory provokacím

Podle ukrajinského prezidenta Rusko neplní mírové dohody z Minsku, když netlačí na separatisty, aby ukončili boje. Petro Porošenko to prohlásil během návštěvy Bruselu, kde přivítal dohodu o klidu zbraní. Ta má začít platit 1. září. Unii slíbil, že ukrajinský parlament v pondělí podpoří ústavní reformu.

Prezident poděkoval Unii za jasnou podporu. „Polsko nám podstatně pomáhalo, protože jsme používali jeho model decentralizace. Ukrajinský parlament podpoří ústavní reformu v pondělí 31. srpna,“ slíbila ukrajinská hlava státu.

Posuzovali jsme všechny reformy uskutečňované na Ukrajině (...) a prezident mě ujistil, že Ukrajina a ukrajinský parlament se chystají v nejbližší době dosáhnout pokroku. To nám umožní kladně rozhodnout o poskytnutí dvou posledních splátek našeho finančního programu.
Jean-Claude Juncker

Kyjev podle Porošenka dělá vše, co je v jeho silách. „Ukrajina vyvíjí obrovské úsilí, aby naplňovala každý bod minské dohody, včetně bezpečnosti, ekonomiky, humanitárních a politických procesů, nehledě na to, jakou cenu za to musíme zaplatit,“ konstatoval Porošenko.

Prezident zdůraznil, že v Donbasu dochází k eskalaci bojů. „V určitých oblastech dochází k přestřelkám. Mírový proces by měl ale mít šanci navzdory všem provokacím,“ podotkl Porošenko, který přivítal středeční dohodu, podle níž bude od 1. září dodržováno příměří na celé Ukrajině. Ještě víc by ale přivítal okamžitý klid zbraní.

Ukrajinská armáda při středečních bojích přišla o dalších 7 vojáků. Porošenko „v nejbližší době“ očekává telefonický rozhovor s Vladimirem Putinem, Angelou Merkelovou a Francoisem Hollandem.