Na zubařském křesle mu ošetřili chrup, přišel však o paměť

Leicester - Zdravý osmatřicetiletý muž se před deseti lety vydal na běžný zákrok ke svému dentistovi. Ten mu aplikoval lokální anestezii a ošetřil zubní kanálek. Pacient však během zákroku utrpěl poškození paměti. Každý den po probuzení se domnívá, že je 15. březen 2005. Tedy právě ten den, kdy navštívil svého zubaře. Trpí anterográdní amnézií, pamatuje si pouze 90 minut v kuse. Odborníci si s jeho případem nevědí rady.

„Pamatuji si, jak jsem se posadil a zubař mi aplikoval lokální anestezii,“ vzpomíná William, jak jej z důvodu ochrany soukromí překřtili na britské BBC. Po lékařském zákroku zůstal ležet na zubařském křesle „duchem nepřítomný“. Protože se jeho stav nezlepšil ani po několika hodinách, byl převezen do nemocnice.

Williamovi, který sloužil u britské armády, se nijak nezměnila osobnost a je si plně vědom všech událostí, které zažil před osudným dnem. Měsíc po přijetí do nemocnice si ale byl schopen pamatovat jen 10 minut v kuse. Po čase se jeho paměť rozšířila na dobu jedné a půl hodiny. Po uplynutí této doby se Williamovi vzpomínky ztratí.

Trpí totiž poruchou zvanou anterográdní amnézie, tedy neschopností mozku utvářet nové vzpomínky, přičemž vzpomínky z dlouhodobé paměti z doby před vznikem poruchy zůstávají nedotčené. Nejčastěji je způsobena traumatickým poškozením mozku, šokem či silným emočním otřesem nebo psychoaktivními látkami zvanými benzodiazepiny.

Krajina v mlze
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock & people

William je schopen vyprávět o svém setkání s vévodou z Yorku nebo brífinku na ministerstvu obrany, ale netuší, kde vlastně žije. Pokaždé když se probudí, domnívá se, že je 15. března 2005 a musí navštívit zubaře. Jeho manželka mu na smartphone napsala upomínku „První věc – přečti si toto“, která jej každé ráno šokujícím způsobem vyvádí z omylu.

Vědci se domnívali, že Williamův stav mohl být způsoben reakcí na anestézii, která vyvolala neurologické poškození jednoho z hipokampů, částí mozku, které jsou zodpovědné za uchovávání informací. Mozkové skeny však neodhalily žádné abnormality.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/Chromorange/Raphael Stein

Kliničtí psychologové z Leicester University v odborném periodiku Neurocase Journal publikovali studii obsahující popis několika možných hypotéz příčiny Williamovy poruchy. „Důvod pro zveřejnění tohoto konkrétního případu je, že jsme se s něčím podobným nikdy nesetkali a nevíme, co si o tom myslet,“ říká hlavní autor studie doktor Gerald Burgess z University of Leicester.

Doufá, že článek podnítí kolegy z oboru, aby sdíleli podobné případy a třeba i pomohli pochopit, co se Williamovi vlastně přihodilo. Do té doby totiž bude žít v přesvědčení, že má naplánovanou schůzku s dentistou.