Podpora reforem a výhled do budoucna: Kyjev nastíní svou cestu

Kyjev – Podpořit ukrajinské reformy a seznámit se s ekonomickou strategií země v krátkodobém a střednědobém horizontu je cílem mezinárodní konference „Support for Ukraine“, která se koná v Kyjevě. Do ukrajinské metropole se sjelo kolem 500 politiků, ekonomů a investorů z 50 zemí světa, za Českou republiku se jednání účastní místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Záměrem ukrajinské vlády je informovat odbornou veřejnost o výsledcích dosavadních reformních kroků, kterými země prošla od pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče loni v únoru.

Jde zejména o stabilizaci ukrajinské ekonomiky a stanovení prioritních cílů do budoucna, především v zemědělství a energetice. Hlavním cílem Kyjeva je zbavit se energetické závislosti na Rusku. To se zatím daří hlavně ohledně dodávek zemního plynu. V roce 2013 dovážela Ukrajina zhruba 5 procent plynu z Evropské unie, dnes je to už přes 60 procent – i když jde de facto stále o ruský plyn, který na Ukrajinu proudí reverzním tokem.

Cílem Kyjeva zůstává i další snižování ceny plynu: v dubnu 2014 chtěla Ruská federace od Ukrajiny 480 dolarů za 1000 metrů krychlových; dnes platí Ukrajina zhruba 330 a cenu chce dál stlačovat (více o cenách plynu pro Ukrajinu čtěte zde).

Porošenko: Válka na Donbasu může vypuknout kdykoliv

Významná část dnešní diskuse má být věnována situaci na východě země. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úvodním projevu zdůraznil, že navzdory úsilí Kyjeva o plnění minských mírových dohod může válka v Donbasu „propuknout v kterémkoli okamžiku“. Ukrajinské vedení je ale podle Porošenka odhodláno učinit všechno pro to, aby „nevzniklo pokušení pochybovat nebo ustupovat“.

Kyjev podle hlavy státu spoléhá na to, že Západ Ukrajinu v jejím úsilí podpoří. „Ukrajina potřebuje Evropu, která bude v otázce Donbasu jednotná,“ upozornil Porošenko.

Místopředseda české vlády Pavel Bělobrádek: „Nemůžeme Ukrajinu podporovat masivním způsobem finančně, ale můžeme ji pomoci metodicky, tedy našimi zkušenostmi s transformací - např. s reorganizací státní správy a s decentralizací systému.“

Za jedinou cestu k obnově ukrajinské ekonomiky označil dnes reformní program šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Upozornil, že Ukrajina potřebuje nejen reformy ekonomické, ale i politické a kromě nich také program boje s korupcí. „Budete-li pokračovat v reformách, budeme my pokračovat s pomocí,“ řekl Juncker.

V zemi právě probíhají lustrace státních úředníků. Nyní jimi prochází zhruba 20 000 lidí, čtyři stovky už byly propuštěny a se státem se soudí.

Biden: USA po zavedení reforem pošlou další miliardy

Prostřednictvím videokonferenčního hovoru promluvil k účastníkům jednání americký viceprezident Joe Biden. Řekl, že od začátku reformního procesu poskytly USA Ukrajině 450 milionů dolarů a miliardu kreditních záruk. Další dvě miliardy dolarů jsou podle Bidena připraveny, bude-li reformní program pokračovat. „Rusko dnes okupuje ukrajinské území, vysílá do Donbasu tanky a rakety. Je to pokus překreslit evropské hranice a ohrozit ukrajinskou bezpečnost. Sankce musejí pokračovat, aby Rusko splnilo veškeré své závazky vyplývající z minských dohod,“ prohlásil Biden.