USA budou vydávat Kubáncům americká víza ve zrychleném řízení

Washington/Havana - Počet Kubánců, kteří se pokoušejí ilegálně překonat 180 kilometrů širokou Floridskou úžinu a usadit se ve Spojených státech, roste. Za poslední měsíce přibylo takových pokusů o 21 procent více než v předchozím období. V reakci na to začaly Spojené státy ve zrychleném řízení vydávat víza pro Kubánce, jejichž příbuzní už žijí v USA. Snaží se tak nelegálním pokusům o emigraci zabránit.

Zrychlené řízení zkrátí čekací dobu na vízum z třech až sedmi let na šest týdnů. Kubánská vláda povolila přítomnost dalších amerických úředníků na konzulátu v Havaně, aby zajistili rychlejší udělování víz.

Od října minulého roku dosáhlo americké půdy 1697 uprchlíků. USA však vrací zpátky do komunistické země všechny Kubánce, které zachytí ještě na moři, a těch bylo za stejnou dobu 1194. Kuba obviňuje USA z toho, že podporuje Kubánce v riskantních pokusech o překonání úžiny, protože jim v případě úspěšného dosažení pevniny automaticky zaručuje legální pobyt v zemi. USA zase viní Kubu z toho, že politická nesvoboda a ekonomická stagnace nutí Kubánce opouštět ostrovní stát.

Oproti dřívějším snahám připlout do USA na podomácku vyrobených plavidlech, používají Kubánci v současnosti vysokorychlostní motorové čluny. Zvyšuje se také počet imigrantů, kteří se zkoušejí dostat do Spojených států přes Mexiko, za loňský rok jich bylo 11 486.