Český les chce turistům nabídnout naučnou geologickou stezku

Chodov (Domažlicko) - Geologická naučná stezka a chráněné území by mělo brzy vzniknout u Chodova na Domažlicku. Obec a správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les tak chtějí upozornit na významnou geologickou lokalitu - takzvaný český křemenný val, který se táhne v délce asi 32 kilometrů od Bělé nad Radbuzou až k hranicím u České Kubice. Geologické útvary tohoto typu v Česku nemají obdoby.

CHKO si nechala loni vypracovat studii o této zajímavosti a doufá, že by celý křemenný val mohl být zajímavý pro turisty, podobně jako je to v sousedním Bavorsku, informoval Jiří Hlávka ze správy CHKO.

Je přesvědčen, že pásmo nesouvislých křemenných žil v terénu upoutá i naprostého laika. Díky naučné stezce by časem mohl každý pozorovat změny, které se po stamiliony let ve struktuře valu odehrávaly. Pro turisty by mohly být atraktivní bílé křemenné skalky, suky a takzvané ovčí skály, které se najednou zvedají z krajiny do výšky kolem 14 metrů. V terénu mnohdy vytvářejí výrazně modelovaná návrší, kde lidé dřív stavěli kostelíky, kapličky a boží muka. „Širšímu zájmu veřejnosti se tato místa bohužel zatím skrývají, skalní strže bývají plněny skládkou, v lepším případě zarůstají neproniknutelným křovím,“ mrzí Hlávku.

Studie vytipovala atraktivní lokality valu, skalní vyhlídky i vyčnívající bizarní skalní zdi. K výrazným místům patří například lokalita Na Šlejfu u Pece pod Čerchovem, křemenný masiv v Chodově, bizarní suk u Hvožďan z velmi vzácného zeleného křemene nebo Drahotínský les u Poběžovic.

Ochránci přírody by zřejmě spolu s jednotlivými obcemi chtěli připravit naučnou trasu, která by spojovala jednotlivá zajímavá místa křemenného valu, jenž nemá jinde v Česku obdoby. Některé z těchto míst studie doporučuje do budoucna zařadit mezi chráněné přírodní památky.

Hluboká zlomová struktura valu vznikla zhruba před 600 miliony let, po stamiliony let ale byla živá a vyplňovaná generacemi křemenu.