Íránci začínají plnit jaderný reaktor v Búšehru palivem

Teherán – Íránský režim se v nejbližší době dočká své první jaderné elektrárny. Do zařízení v Búšehru vozí palivo, kterým již o víkendu začne plnit jaderný reaktor. Zakládání paliva by však mělo trvat přibližně měsíc. Na stavbě íránského energetického komplexu se podílela Ruská federace, jež bude i v budoucnu dodávat palivové články a zpracovávat vyhořelé palivo. Do Búšehru přijíždí i Sergej Kirijenko, ředitel společnosti Ruská atomová energie. Nový reaktor by měl být spuštěn oficiálně po 9. září, kdy končí muslimský postní měsíc ramadán.

Západ i Izrael se obávají, že spuštění jaderného reaktoru bude pro Írán velkým vítězstvím a posune ho o další krok blíže k možnosti vyrábět jaderné zbraně. Írán ale jakoukoliv souvislost mezi spuštěním elektrárny a svým programem na obohacování uranu odmítá.

„Bude to začátek fyzického spouštění a klíčový obrat od stavu, kdy elektrárna byla ve výstavbě, k tomu, aby se stala funkční jednotkou. Dokázali jsme, že Rusko vždy plní své závazky,“ prohlásil před příjezdem šéf ruské společnosti Kirijenko. Ten již dříve uvedl, že každá země včetně Íránu má právo na mírové využívání jádra, pokud souhlasí s mezinárodní kontrolou a podřídí se mezinárodním normám.

Spojené státy a další západní země jsou uváděním Búšehru do provozu znepokojeny. Washington dokonce žádal, aby bylo spuštění elektrárny odloženo, dokud Írán nedokáže, že nevyrábí jaderné zbraně. Kvůli podezření, že zbraně vyrábí, už proti zemi schválila Rada bezpečnosti OSN sankce. Rusko ve snaze rozptýlit obavy tvrdí, že operace v Búšehru bude kontrolovat.