Princ Harry přestřelil: Válka v Afghánistánu není žádný PlayStation

Kábul – Jestliže britský princ Harry srovnává palbu z bojového vrtulníku Apache s počítačovou hrou, nemá to v hlavě v pořádku. Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid těmito slovy reagoval na prohlášení kapitána Harryho Walese po návratu z afghánské mise. Harryho vyjádření se ale nelíbilo ani veliteli mezinárodních jednotek v provincii Hílmand.

Princ Harry působil v Afghánistánu podruhé, tentokrát na základně Bastion v provincii Hílmand na jihu země. Byl druhým pilotem bojového vrtulníku Apache a obsluhoval jako střelec palubní zbraně. „Je to pro mne radost, protože patřím k těm lidem, kteří rádi hrají hry na PlayStationu a Xboxu. Řekl bych, že jsem se svými palci docela užitečný,“ řekl Harry v rozhovoru na závěr své dvacetitýdenní mise.

„Devětačtyřiceti silně vyzbrojeným zemím se nedaří porazit svaté bojovníky a princ tady přirovnává tuto válku k nějaké hře,“ uvedl mluvčí Talibanu. Označil také Harryho za zbabělce, protože svá kontroverzní slova pronesl teprve poté, co se vzdálil z nebezpečné válečné zóny. „Toto prohlášení ani nemá cenu odsuzovat. Popsat válku v Afghánistánu jako hru ponižuje všechny, včetně prince,“ dodal mluvčí Talibanu. Slova kapitána Walese podle něj také ukazují kvalitu vojáků nasazovaných NATO. „Svědčí to o naprostém nepochopení, nedostatku znalostí. Svědčí to o tom, jak málo jsou obeznámeni se situací a proč prohrávají,“ uvedl Mudžáhid.

Princ Harry působil v Afghánistánu jako palubní střelec vrtulníku Apache:

„Je to pro mne radost, protože patřím k těm lidem, kteří rádi hrají hry na PlayStationu a Xboxu. Řekl bych, že jsem se svými palci docela užitečný.“

Harryho komentář ale kritizoval i velitel mezinárodních jednotek v provincii Hílmand, kde princ Harry působil. Označit úsilí vojáků z desítek zemí bojujících - a umírajících - v Afghánistánu za součást hry ukazuje nedostatek úcty, podotkl. „Není to žádná hra. Je to velmi, velmi reálné,“ zdůraznil hílmandský velitel. Princovy komentáře příliš nepomohly ani afghánskému prezidentovi Hamídu Karzáímu, který vsadil na úzkou spolupráci se zahraničními silami. Povstalcům naopak Harry nahrál v jejich snaze obrátit afghánskou veřejnost proti zahraničním bojovníkům, konstatoval britský deník Daily Telegraph.

Harry připustil, že v Afghánistánu zabíjel povstalce

„Ano, jako hodně lidí,“ odpověděl osmadvacetiletý princ před svým odletem z Afghánistánu britským novinářům na dotaz, jestli zabil nějaké povstalce. „Ano, když musíme, tak střílíme - vezmeme život, abychom život zachránili… Pokud se někdo snaží udělat našim chlapcům něco zlého, tak ho vyřadíme ze hry,“ řekl Harry, který je třetím v pořadí na trůn.

I když někdy bylo zapotřebí na povstalce střílet, už jen přítomnost impozantní bojové helikoptéry Apache prý povstalce odradila. „V zásadě jsme víc zastrašujícím prostředkem než čímkoli jiným,“ řekl Harry s tím, že ho nemotivovalo zabíjení nepřátel. „To není důvod, proč jsem tuto práci dělal. Důvodem je to, že jsem se sem chtěl vrátit,“ řekl.

I další členové královské rodiny byli v boji. Harryho strýc princ Andrew byl pilotem vrtulníku vojenského námořnictva při válce o Falklandy v roce 1982 a jeho dědeček, královnin manžel princ Philip, sloužil za druhé světové války na lodích vojenského námořnictva. Harryho starší bratr William, který je druhým v pořadí na trůn, je záchranným pilotem vojenského letectva. I on prý chtěl být vyslán do bojové linie, ale podle britských představitelů to je příliš nebezpečné.

Harry byl nasazen u 662. letky. Jeho vrtulník létal jako podpora pozemních akcí proti Talibanu nebo jako doprovod britských vrtulníků Chinook nebo amerických Black Hawk, které evakuovaly zraněné vojáky. Kvůli rychlosti a výšce, v jaké vrtulníky Apache operují, je pro povstalce obtížné je sestřelit. Podle majora Aliho Macka ale princ čelil reálnému nebezpečí. „Být nasazen na bojišti, kde probíhá povstání, na tom není nic rutinního,“ řekl Mack. Toto riziko připomněl v září útok na základnu, který ozbrojenci Talibanu podnikli proto, že věděli, že je na ní i princ.

Princ Harry v Afghánistánu
Zdroj: John Stillwell/ČTK/AP

Harry řekl, že by byl raději vyslán přímo na bojiště jako při svém prvním nasazení v Afghánistánu v letech 2007 až 2008. Tehdy ze země naváděl vojenská letadla na stanovené cíle. „Trčet na Bastionu je otrava,“ řekl Harry o základně, která připomíná opevněné malé město. „Raději bych byl s chlapy na předsunuté hlídkové základně,“ řekl. Létání se mu ale líbilo. „Jakmile je člověk za plotem, tak je hned uprostřed akce,“ dodal.

„Jsem jeden z vojáků a nemám žádné zvláštní zacházení,“ řekl, i když občas na základně, kde jsou tisíce vojáků, vzbuzoval pozornost. „Přijdu do jídelny a každý civí, a to se mi tady nelíbí. Je tu spousta lidí, kteří mě nikdy nepotkali, a tak se na mě dívají jako na prince Harryho, a ne jako na kapitána Walese. A to je frustrující,“ dodal.

Vydáno pod