Založte domobrany, vyzval Kličko demonstranty v Kyjevě

Kyjev – Více než 60 000 protivládních demonstrantů se sešlo v centru Kyjeva. Velkými ovacemi přivítali opoziční předáky Vitalije Klička a Arsenije Jaceňuka, kteří se dnes vrátili z Mnichovské bezpečnostní konference, kde jednali s představiteli západních států. Zatímco Jaceňuk oznámil, že ukrajinská opozice požádala západní země o finanční pomoc, Kličko demonstranty vyzval k vytváření domobran. „Zakládejte domobrany na každém dvoře, v každém okrese, v každém domě,“ prohlásil.

Kličko neupřesnil, zda by jím navrhované domobrany měly být ozbrojeny. Jak upozornila agentura DPA, opozice viní vládu z toho, že najímá skupiny rváčů, které mají za použití brutálního násilí vyvolávat chaos. To by mohlo být důvodem, proč Kličko doporučil spoluobčanům bránit se svépomocí.

Bývalý boxerský šampion před shromážděným davem také konstatoval, že opozice bude požadovat mezinárodního zprostředkovatele při rozhovorech s vládou, který by zabránil rozdílným interpretacím.

Podle zpravodaje ČT Josefa Pazderky padly zmínky o vytvoření mezinárodní komise, která by vyšetřila násilí páchané na demonstrantech. Mohla by ji údajně zaštítit Rada Evropy.

Dnes začíná platit nově přijatý zákon o amnestii pro opoziční aktivisty – ten je ale podmíněn vyklizením všech obsazených budov v centru Kyjeva. Demonstranti však nadále drží pod kontrolou radnici metropole a některé další budovy a odmítají je opustit – amnestii považují za nedostatečný ústupek, chtějí uspořádání předčasných parlamentních a prezidentských voleb. V minulých dnech už si vynutili demisi vlády premiéra Azarova (podrobnosti zde).

Opoziční demonstrace v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatti

Situace na Ukrajině byla včera na mnichovské konferenci tématem číslo jedna – mezi představiteli západních zemí a Ruska došlo k ostré výměně názorů. Jaceňuk v bavorské metropoli vyjádřil obavu, že vláda má v plánu proti demonstrantům v Kyjevě nasadit vojsko (čtěte víc).

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier tam taky oznámil, že ukrajinský opoziční aktivista Dmytro Bulatov dostal povolení odcestovat do Evropské unie na léčení. Pětatřicetiletý Bulatov se objevil s těžkými zraněními poté, co byl deset dní pohřešován (více se dočtete zde).

Reportáže Josefa Pazderky a Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Janukovyč už je zdráv

Protesty proti režimu prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče zmítají Ukrajinou už přes dva měsíce. Vypukly poté, co Janukovyč odmítl v listopadu podepsat asociační dohodu s Evropskou unií a naopak se rozhodl pro bližší příklon k Rusku, které poskytlo půjčku na záchranu ukrajinských financí (čtěte víc).

Na webu prezidenta se dnes objevila informace, že v pondělí se vrátí do úřadu. Hlava státu byla od čtvrtka na nemocenské, údajně kvůli nachlazení a horečce. Někteří opoziční politici jej ale podezřívali z toho, že se snaží vyvléci z dalších jednání s opozicí (čtěte víc). „Po absolvování potřebného léčení se prezident cítí dobře, jeho zdravotní stav je uspokojivý,“ sdělila prezidentská kancelář.