Nestřílet a neprovokovat – rozkazy pro ukrajinské vojáky na Krymu

Belbek – Ukrajinští vojáci na Krymu zatím marně čekají na rozkazy z Kyjeva, co dělat v případě, že by se situace na poloostrově po nedělním referendu vyhrotila. S několika z nich natáčel zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Zpravodaj ČT: Ukrajinští vojáci na Krymu čekají na rozkazy (zdroj: ČT24)

Velitel letecké základny v krymském Belbeku Julij Mamčur vyrazil minulý týden s kolegy beze zbraně vstříc ruským vojákům. Nechybělo moc a přišli o život. Risk ale vyšel a Mamčur dojednal příměří. Když na události vzpomíná, strachu ani rizika nelituje. 

Po týdnu a půl ale v Mamčurově jednotce euforie vyprchala. Vojáci se schovávají za branami základny a nevědí, co dál. Rusů v okolí neustále přibývá, zaútočit můžou kdykoli. Pomoc ani pokyny z Kyjeva ale nepřicházejí. Plukovník Mamčur brání své lidi, jak může: kolem základny pověsil videokamery - a obrázek pouští na internet. 

Mimo kameru Mamčur připouští, že prostě neví, co dělat. Veřejně už poprosil Kyjev o pokyny po nedělním krymském referendu - hlavně v případě ruského útoku. Kyjev ale mlčí a Mamčurovi vojáci jsou na proruském Krymu čím dál víc osamoceni.  

Podobná situace panuje i v sevastopolském přístavu. Ukrajinskou válečnou loď Slavutyč tady blokují ruská plavidla. Slavutyč je sice to nejlepší, co může ukrajinská flotila nabídnout, proti ruské přesile by přesto neměl šanci. Posádka je pořád připravená k boji, rozkazy ale nepřicházejí.  

Jediné pokyny, které ukrajinští námořníci zatím mají, jsou „nestřílet a neprovokovat“. Pocit marnosti a opuštění narůstá každým dnem.

Ukrajinská krize podrobně na webu ČT24