Ukrajinci potrestali separatisty za léčku, teď se válčí o Slavjansk

Kyjev – U Kramatorsku na východě Ukrajiny se v noci znovu střetla armáda a separatisté. Jde údajně o odvetu za úterní léčku vzbouřenců, při které padlo sedm vládních vojáků. Velení útočících jednotek oznámilo, že několik vzbouřenců bylo zabito a tři zajati. Bojové operace se pak přesunuly ke Slavjansku. Moskva mezitím popřela, že by Doněck po referendu o samostatnosti požádal o připojení k Ruské federaci.

Úřadující prezident Oleksandr Turčynov oznámil, že „operace proti skupině povstalců“ během dopoledne skončila. Podle ukrajinského ministerstva obrany v armádních jednotkách ani mezi civilním obyvatelstvem nebyly u Kramatorsku žádné ztráty na životech. Na straně vzbouřenců několik osob přišlo o život a několik dalších bylo zraněno. Boje se soustředily do okolí obce Starovarvarivka, která leží západně od Kramatorsku. Armáda zadržela tři povstalce a zabavila několik granátometů.

Úřadující prezident Turčynov

„Včera v noci byla zničena povstalecká základna nedaleko Slavjansku. Stejně tak byla od teroristů vyčištěna pětikilometrová zóna v okolí televizní věže.“

Rusko obvinilo ukrajinské vojáky, že u Kramatorsku ostřelovali z obrněných transportérů štáb ruské státní televize Russia Today. Incident se obešel bez obětí, ruští novináři ale údajně museli uhýbat před kulkami a jejich vůz skončil v příkopu.
  
Ukrajinské armádní síly se po operaci u Kramatorsku přesunuly do Slavjansku. Do bojů v okolí města byly nasazeny obrněné transportéry, tanky a bojové vrtulníky. Město je dál v obležení, všech devět přístupových silnic kontrolují vojáci ukrajinské armády a Národní gardy, uvedla agentura Unian. Ve městě se i přes den ozývala střelba, veřejná doprava nefungovala a televizní signál byl přerušen. Ve školách se nevyučuje a zásobování vázne.
  
Vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin Kyjevu navrhl výměnu zajatců. Operaci by měli dohodnout zprostředkovatelé. Podle agentury Unian zadržují doněčtí povstalci několik desítek osob, většinou vojáků nebo příslušníků Národní gardy. Jejich počet prý nepřevyšuje stovku.

Více o ukrajinské krizi:

Ozbrojenci na východě země plánují spojit síly. Separatisté z Luhansku a Doněcku prý jednají o sjednocení obou regionů pod názvem Novorusko. Opírají se o výsledek víkendových referend, ve kterých se podle nich drtivá většina lidí vyslovila pro samostatnost. „Pokud by se hlasovalo, byla bych pro připojení k Ruské federaci. Samozřejmě, to je náš sen!“ konstatovala jedna z obyvatelek Slavjansku Ema Vlasovová. Řada pozorovatelů ale tvrdí, že podobně nadšený postoj není u Východoukrajinců tak silný, jako tomu bylo v případě Krymu.

Rusko popřelo, že by Doněck oficiálně požádal o připojení

Po vyhlášení výsledků referend se v médiích objevily informace o tom, že velitelé doněckých povstalců požádali Moskvu o připojení „Doněcké lidové republiky“ k Rusku. Ruské ministerstvo zahraničí ale dnes oznámilo, že o žádné oficiální žádosti nic neví. „V médiích se o tom hodně mluví, ale o tom, že by podobná žádost přišla, jsem nic neslyšel,“ řekl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

Hlavním úkolem je nyní podle mluvčího odvrácení hrozby občanské války. „Rusko usiluje o to, aby byl mezi Ukrajinci zahájen s pomocí mezinárodního společenství široký mezietnický dialog o cestách budoucího státního uspořádání. Současně s tím budeme žádat, aby byly respektovány zákonné zájmy regionů,“ dodal mluvčí.

Na východě Ukrajiny se zatím separatisté snaží zmařit prezidentské volby, které se mají konat 25. května. Podle ukrajinských médií blokují a okupují několik volebních místností. „Armáda musí odejít. V zemi nebyl vyhlášen vyjímečný stav. Armádní jednotky se po mírumilovných městech a ulicích plných žen a dětí pohybují nelegálně,“ prohlásil jeden z obyvatel Doněcku.

Vyšetřování tragédie v Oděse: Našli se zbraně, mezi oběťmi byly i ženy

Ukrajinští vyšetřovatelé mezitím zveřejnili průběžnou zprávu o tragickém incidentu v Oděse, kde 2. května při požáru v místním Domě odborů zahynulo 48 lidí. Podle zpráv médií patřila většina z nich k proruským radikálům, kteří se v objektu ukryli před davem útočících fotbalových fanoušků. Jejich průvod předtím radikálové sami napadli a zabili nejméně čtyři osoby.
  
Šéf oděské policie Ivan Katerynčuk oznámil, že mezi mrtvými je sedm žen a jedno dítě. Dvě osoby se nepodařilo identifikovat. Šest lidí zemřelo na následky střelného poranění, 32 se otrávilo a deset zahynulo pádem z okna. Zraněno bylo 247 lidí. 
  
Uvnitř vypáleného objektu byly nalezeny dvě pistole a velké množství nábojnic různé ráže. Vyšetřovatelé našli také lahve se zápalnou směsí a kanystry se zbytky hořlavé látky. 
 
Generální prokurátor Oleg Machnyckyj nedávno oznámil, že podíl na tragédii má i oděská policie, která incidentu nejen nečinně přihlížela, ale aktivně se podílela na nepokojích. Zadrženi byli zatím tři policisté a dva vůdci údajných extremistů.

Popularita šéfa Kremlu strmě stoupá

Vladimir Putin je po anexi Krymu na vrcholu popularity: s jeho činností ve funkci hlavy státu souhlasí téměř 86 procent Rusů. Oznámila to ruská státní sociologická společnost VCIOM s odvoláním na výsledky svého průzkumu. Od březnového připojení Krymu Putinova podpora trvale stoupá, jen od dubna se zvýšila o další čtyři procentní body.