Maskovaný vrah IS byl zřejmě zraněn při náletech

Londýn - Jeden z nejhledanějších teroristů světa, obviňovaný ze zavraždění dvou britských a dvou amerických rukojmích zadržovaných Islámským státem, byl pravděpodobně zraněn při americkém leteckém útoku v Iráku. Informoval o tom deník The Daily Telegraph s odvoláním na britské ministerstvo zahraničí. Zprávu ale zatím není možné definitivně potvrdit.

Ministerstvo prý obdrželo zprávy o zranění teroristy, který je zřejmě britského původu a bývá označován jako John, nemůže je ale potvrdit. Nálet se uskutečnil před týdnem a mířil na západoirácké město Kajm, které leží na hranici se Sýrií. 

Podle listu Mail On Sunday byl jistý muž s britským přízvukem zraněn v době, kdy se účastnil schůzky velitelů Islámského státu, a byl rychle převezen do nemocnice. Nálet na bunkr v Kajmu zabil asi deset velitelů IS a dalších 40 zranil. 

List Mail On Sunday napsal, že terorista, který na videozáznamech zachycujících podříznutí rukojmích mluví s britským přízvukem, utrpěl zranění při stejném leteckém útoku, při němž byl zraněn také vůdce IS abú Bakr Bagdádí. O něm se původně spekulovalo, že při náletu zahynul. 

Brit, který na videonahrávkách vystupuje s obličejem zakrytým maskou, je podle předpokladů odpovědný za vraždu britských humanitárních pracovníků Davida Hainese a Alana Henninga a amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa. Podle tajných služeb se muž s přezdívkou „John“ (podle britského hudebníka Johna Lennona) postupně vypracoval na jednoho z nejvlivnějších členů džihádistů. Kvůli své jazykové výbavě má údajně řídit nakládání s rukojmími ze Západu.

List Mail On Sunday se ve svém článku odvolává na zdravotní sestru, která ošetřovala některé osoby zraněné při americkém náletu. Na jednoho z nich přitom poukazovala jako na „toho, kdo zavraždil novináře“. Zranění byli údajně později převezeni do syrské bašty Islámského státu, města Rakka.

Britské tajné služby odhadují, že v řadách islamistů může bojovat až 500 lidí původem z Británie. Premiér David Cameron uvedl, že jim chce znemožnit návrat do vlasti minimálně na dva roky. Představil také několik konkrétních opatření včetně práva ihned na letišti zabavit cestovní pasy a ponechat podezřelé osoby pod policejním dohledem.

Islámský stát

Radikální organizace vznikla jako odnož al-Káidy v roce 2013. Jejím centrem se stalo první dobyté město Rakká ve východní Sýrii.

V červnu tamní milice obsadila velkou část severního Iráku a postoupila směrem k Bagdádu. Na dobytých územích vyhlašuje samozvaný „chalífát“, v němž přísně uplatňuje svoje vnímání práva šaría.

Terčem nájezdů jsou zejména šíitští muslimové a také všechny nemuslimské skupiny (například jezídové či křesťané).

Nechvalně známé jsou brutální praktiky IS včetně popravování vojáků, západních novinářů nebo humanitárních pracovníků.

Podle CIA mají islamisté na území Sýrie a Iráku na 31 tisíc bojovníků. Navíc k nim odjíždí stále více mladých sympatizantů ze západních zemí.

V poslední době čelí IS v Iráku protiofenzivě kurdských milicí a také náletům ze strany USA, Francie a aliance některých arabských států.