Jaroslav Faltýnek: Babiše jsem přemlouval, ať do politiky vůbec nechodí

Jaroslav Faltýnek hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Při vyjednávání o vzniku vládní koalice před čtyřmi lety bylo hnutí ANO bez zkušeností a naivní. V pořadu Události, komentáře to prohlásil první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. V předvolebním rozhovoru dále uvedl, že sám přemlouval předsedu hnutí Andreje Babiše, aby do politiky nevstupoval, protože v politice prý na rozdíl od byznysu nelze dohody uzavírat podáním ruky.

Jste pro přijetí eura?

Dokud se fungování eurozóny nezreformuje, tak zatím ne.

Má Česká republika přijímat uprchlíky z muslimských zemí?

Naše hnutí zásadně odmítá kvóty. My preferujeme azylanty z kulturně blízkých zemí, jako je třeba Ukrajina. Je tady i zkušenost z minulosti, kdy když byla válka v Jugoslávii, tak sem přišla spousta lidí, kteří se tady zabydleli, podnikají, splynuli s naším prostředím. Ale pokud se týká muslimských zemí, tak tam my jsme proti.

Jste v zájmu vyšší obranyschopnosti země pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

No, já mám modrou knížku. Ale máme profesionální armádu, tu chceme více posilovat a podporovat a nejsme proto pro znovuzavedení povinné vojenské služby.

Je nějaký politický subjekt, se kterým byste za žádnou cenu nešli do vlády?

Teď jsem absolvoval zemědělskou debatu ve vaší veřejnoprávní televizi a my zemědělci říkáme, že úroda se počítá až ve stodole.

Takže nikoho nevylučujete?

Pokud se týká vládní spolupráce, tak já za sebe si neumím představit spolupráci na vládní úrovni s komunistickou stranou.

Víte, koho podpoříte v prezidentské volbě?

Nemáme vlastního kandidáta jako hnutí ANO a budeme to řešit až po volbách.

Na úvod vašeho programu je slovo Andreje Babiše, kde hovoří o svých negativních zážitcích z politiky. A doslova tam říká, to mě zaujalo: „Ale vlastně jsem za všechny zkušenosti, i ty negativní, celkem rád. Teď už tak naivní nebudeme, to vám slibuji.“ Co to je za výhrůžku?

O mně je známo poměrně dlouho, že já jsem přemlouval pana Babiše zhruba rok, ať do politiky vůbec nechodí, protože jsem měl svou zkušenost, i když pouze z té komunální nebo krajské úrovně. A ta zkušenost spočívala v tom, že v politice, bohužel, na rozdíl od podnikání a byznysu, ve kterém jsem se pohyboval celý život, tak v politice moc neplatí podání ruky. A pan Babiš byl zvyklý uzavírat obchody a dohody na podání ruky a to se v politice moc nenosí, bohužel. A i se mu to vymstilo tím, jak ho pan premiér vyhodil vlastně z vlády jako nejúspěšnějšího ministra financí.

To je vaše interpretace.

Ne, to jsou čísla. Víte, jak loni končil státní rozpočet a letos to vypadá také velmi dobře.

Ta věta: „Teď už tak naivní nebudeme, to vám slibuji.“ Co si mám pod tím představit?

Myslím, že tím pan předseda myslel, a teď se to pouze domnívám, že jsme byli nový subjekt, který vstoupil do Poslanecké sněmovny, dostali jsme necelých 20 procent, začali jsme se bavit o vytvoření koalice s vítězem voleb, to byla tehdy sociální demokracie, a při vyjednávání o koaliční smlouvě i rozložení rezortů, jsme neměli žádné zkušenosti a byli jsme v podstatě naivní. Teď už máme nějaké zkušenosti za ty čtyři roky. Takže já si to vysvětluju takto.

Dále tam stojí: „Dnes už máme zkušenosti, a pokud nám dáte zase šanci, tak vám ukážeme, že vládu lze řídit úplně jinak, než to dosud předváděli tradiční politici.“ Se vším respektem, pane místopředsedo, to je, jako kdybyste čtyři roky byli v opozici, ale vy jste byli ve vládě.

Víte sám za ty čtyři roky, jak to fungovalo, kdy v té vládě, kde byly tři subjekty, jsme byli v některých věcech jako hnutí ANO, naši ministři, přehlasováni společnými hlasy sociální demokracie a KDU-ČSL. Můžu těch příkladů uvést spoustu. Většinou šlo o to, když se měly rozdávat peníze, naši ministři argumentovali tím, že je potřeba spíš šetřit, a pokud stát peníze vydělá, tak pak je může rozdat.

Není politika umění kompromisu?

Určitě je. Sám jsem se zúčastňoval celé volební období koaličních rad, ale pan Babiš podle mého názoru to myslel spíš tak, že tu vládu by měl premiér řídit, nechci říct úplně pevnou rukou, ale aby prostě bylo jasné, kdo vládě velí a dokáže srovnat i rozdílné názory. Uvedu příklad stavebního zákona.

Stručně prosím, ať se dostaneme k dalším věcem.

Ale ten stavební zákon je strašně důležitý, protože ten se nám, bohužel, v té věci předběžné držby nepovedl. A tam právě mohl premiér, pokud by byl silný premiér a bouchl do stolu, tak by mohl ministry srovnat a mohli jsme stavět podstatně lépe a dříve.

Takže se z toho poučíte, a pokud budete mít premiéra, tak budete mít premiéra, který bude bouchat do stolu, pokud tomu dobře rozumím.

Řídit tu vládu. Jde to řídit různými způsoby.

Další věc, která mě tam zaujala: „Navrhneme snížení rozpočtu sněmovny. Ta by neměla být cestovní kanceláří, ale efektivním nástrojem pro přijímání zákonů.“ Vy jste použili výraz „cestovní kancelář“, tak kde jste všude byl, pane Faltýnku?

Jako předseda zemědělského výboru jsem preferoval cesty pokud možno po Evropě, pokud možno do států, kde jsme se schopni něco naučit. A pokud to lze, tak nelítat letadlem a jet třeba mikrobusem.

Dobře. Květen 2014 Slovinsko, dále Ázerbájdžán, Izrael, pak byl v plánu Vietnam.

Ano, Vietnam. Ale také Maďarsko. Konkrétně v Maďarsku jsme byli mikrobusem.

Víte, já jsem nepoužil ta slova o cestovní kanceláři. Ale vy sám: Ázerbájdžán, Izrael, Vietnam. Proč používáte taková slova?

Samozřejmě parlamentní diplomacii je potřeba také dělat. Jako zemědělský výbor jsme jednali v těchto státech, o kterých hovoříte, za ty čtyři roky, to je pravda. Bylo to spíš myšleno tak, aby nebyly zbytečné cesty velkých delegací, aby to bylo úsporné. Tak je to myšleno. To se týká i ministrů. Ministři by měli více pracovat na svých úřadech a méně cestovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vezmu si na pomoc iDNES a článek z 8. června 2015. Tam stojí následující věta: „My si nemyslíme, že bychom znovu měli obtěžovat firmy a zaměstnance, že to budeme zase měnit. Ten efekt ve finále není žádný,“ řekl Babiš. „Nemyslím si, že by zrušení superhrubé mzdy mělo nějaký užitek.“ A potom ve vašem programu čtu „zrušíme superhrubou mzdu“. To bych potřeboval vysvětlit.

Jak bych to řekl slušně.

Prosím slušně.

Ano, pokusím se. Každý z nás se vyvíjí. I názory se vyvíjí. A s poznáním, když zjišťujete další a další nové skutečnosti, tak se váš názor vyvíjí. Ale to je v životě normální.

Takže tehdy jste udělali chybu ve svém názoru, kdy jste trvali na nezrušení superhrubé mzdy. Protože ČSSD to tehdy chtěla.

Neříkám, že jsme udělali chybu, ale říkám, že člověk se vyvíjí. My spíš chceme snížit daně. Víte sám velmi dobře, že jsme vedli obrovský spor na začátku koaliční vlády o daních jako takových, kdy sociální demokracie chtěla daně zvedat, my jsme řekli ne, zkusíme ty stávající daně napřed vybrat, přijmout nástroje, které by sloužily k lepšímu výběru daní. Což se podařilo a zdá se, že to funguje a peníze do státního rozpočtu přicházejí. Takže spíš pokud se bude dařit vybírat daně, pokud ekonomika bude fungovat, já doufám, že ano, tak spíš lidem chceme peníze vrátit, třeba ve formě nižšího sociálního pojištění.

Nebo ve formě DPH, například na čepované pivo, které chcete přesunout do nejnižší snížené sazby. Není to trochu populismus?

Populismus to není, protože jsme měli i v minulém volebním programu, což jsme, bohužel, nezrealizovali, snížení DPH u těch základních potravin, včetně nápojů i piva, z 15 na 10 procent. Má to v programu i ODS a to mě velmi pobavilo. Všechny ty debaty, které dneska vedeme v médiích, kdy ODS říká: „My snížíme DPH na potraviny z 15 na 10 procent.“ A přitom to byla jejich vláda, která zvedla DPH u potravin z 5 procent na 15.

V době krize.

To je klišé, které neustále používáte, bohužel i vy. Což je hrozná škoda.

Nebyla krize?

To ne, dneska nemám s sebou tabulku, kde mám přesně po rocích, jaký byl růst HDP a je pravda, že jsou tam tři roky, ne sice po sobě jdoucí, kdy byl prostě záporný růst HDP. To je pravda. Ale velké deficity státního rozpočtu, jak pan ministr Kalousek, tak pan ministr Sobotka vytvářeli i v letech, kdy byl růst HDP. V řádu jednotek procent.

Ano, třeba vláda pana Paroubka také, ale to se nebavíme o sazbě na DPH na čepované pivo. Ještě jedna věc by mě zajímala. Máte v programu také následující odstavec: „Prosadíme zákon o liniových stavbách, který umožní, aby povolování výstavby klíčové infrastruktury probíhalo v rámci jednoho úřadu a nikoliv jednoho řízení a nebylo možné tento proces donekonečna napadat.“ Měli jste na to čtyři roky. Měli jste ministry dopravy. Proč jste to neudělali?

Teď jste mi nahrál na smeč. Když se, bohužel, nepodařilo ve vládě, a to je o tom řízení vlády, to jsem říkal na začátku, dosáhnout kompromisu, abychom tam zakomponovali ten institut předběžné držby, abychom mohli začít stavět, ještě než je rozhodnuto soudem o výši náhrady za vyvlastnění.

Poprosím o stručnou odpověď.

Ono to úplně stručně nejde, protože to je strašně důležité. Tak jsem svolal všechny předsedy klubů ve sněmovně, kteří mi slíbili, že to podpoří a při závěrečném hlasování ve sněmovně víte, kdo to podpořil? My a komunisti. A když jsem se ptal ODS, proč to nepodpořili, vždyť přece také chtějí rychle stavět, tak mně na to řekli: „Víš, my to budeme mít ve volebním programu pro příští volby.“ A tím jsme ztratili dva roky. Dva roky.