STAN k tématu Sociální politika a zaměstnanost

Sociální a startovací byty i rezidenční místa pro seniory se zvláštním režimem či osoby zdravotně postižené podpoříme tam, kde jsou třeba

Populace stále více stárne a v následujících 30 letech dojde ke stagnaci podílu mladé generace, oslabí se podíl obyvatel v produktivním věku a významně naroste počet obyvatel ve věku nad 65 let. Pro tuto skupinu osob je třeba vytvořit síť asistenčních a terénních služeb a nabídnout program pro cílenou denní aktivitu seniorů, aby mohli co nejdéle zůstávat ve svém přirozeném prostředí. Potřebné jsou ale i sociální a chráněné byty pro handicapované a startovací byty pro mladé rodiny a matky či otce samoživitele. Jejich výstavba by měla reagovat na potřebu v jednotlivých územích.

Mladé rodiny chceme podpořit obnovenými půjčkami ze Státního fondu rozvoje bydlení. Dávky musí být poskytovány jen potřebným a je nepřijatelné, aby sociální pomoc byla brána jako životní styl. Proto by měla být posuzována na úrovni obcí, které spolurozhodnou s místní znalostí, zda je dotyčný člověk oprávněným příjemcem. Zaměříme se na sociálně vyloučené lokality a adaptujeme jejich obyvatele do běžného života.