Olympiáda je rájem odznakových nadšenců

Londýn - Olympiáda není jen dějištěm sportovních událostí, nýbrž i veletrhem sběračů odznaků. Ti se na hrách scházejí každé dva roky, kde směňují a prodávají své kousky. Do Londýna se tak sjelo asi padesát odznakových nadšenců. Většina z nich se nechystá navštívit ani jednu ze sportovních událostí.

Ross Baxter začal se sbíráním už v roce 1988, když na zimních olympijských hrách v kanadském Calgary dostal svůj první kousek. Tehdy za dobrovolnickou pomoc s přípravou her. „Je to prostě úžasný koníček, sbírám už přes dvacet let. Pro mě je to příležitost, jak se potkat se zajímavými lidmi z celého světa. Taky čas od času narazím na cenný kousek a to vás pak úplně zamrazí u srdce, opravdu krásný pocit,“ říká sběratel z Kanady.

Ruská sběratelka Irina Dzidziguri byla za svou čtyřicetiletou sběratelskou kariéru už na dvaceti letních a zimních olympiádách. Ve své sbírce má přes dva a půl tisíce odznaků. Jak sama říká, nejvíc vytoužený odznak je pro ni ten, který ještě nemá.

Pořadatelé letošní olympiády očekávají, že na tržbách z prodeje suvenýrů získají v přepočtu třicet miliard korun. Nejdražší nabízenou položkou je oficiální pětilibrová zlatá mince vydaná u příležitosti olympiády. Stojí 2 880 liber, tedy přes devadesát tisíc korun.