PODÍVEJTE SE na krásy Krušnohoří, možná budou v UNESCO

Drážďany - Češi a Sasové dnes udělali poslední krok pro nominaci Krušnohoří na seznam světového dědictví UNESCO. Ministr kultury v demisi Jiří Balvín a saský zemský ministr vnitra Markus Ulbig podepsali v Drážďanech nominační dokumentaci společné česko-německé žádosti. UNESCO by mělo o zařazení hornických památek na obou stranách Krušných hor do prestižního seznamu světového dědictví rozhodnout v létě 2015.

Myšlenka navrhnout hornické památky v Krušnohoří na seznam UNESCO vznikla v Sasku před více než deseti lety a zemská vláda v Drážďanech celý projekt také řídí. Jeho iniciátoři k němu přizvali i obce s hornickou minulostí na české straně hor, neboť společná přeshraniční kandidatura má podle jejich názoru u světové organizace větší šanci na úspěch než samostatný postup.

Dobývání rud v Krušných horách má unikátní osmisetletou tradici. Těžilo se tu stříbro, měď či cín. Autor projektu Znovuobjevené Krušnohoří Petr Mikšíček v této souvislosti poukázal na fakt, že Krušné hory patřily k nejosídlenějším horám Evropy, ačkoliv zde byli lidé vystaveni extrémním klimatickým jevům. 

Na seznam světového dědictví by se mělo dostat přes 500 objektů na obou stranách Krušných hor. Celková plocha oblasti přesahuje 6 200 hektarů. Na německé straně zahrnuje 79 oblastí se zhruba 500 památkami. Na české straně jde o šest oblastí, po třech v Karlovarském a v Ústeckém kraji, které zahrnují celkem 23 objektů.

Ústředním bodem nominace je podle Mikšíčka důl Mauricius u Abertam. V Karlovarském kraji jde o lokality kolem měst Boží Dar, Jáchymov, Horní Blatná, v Ústeckém pak o Krupku a Měděnec. Zápis by mohl v oblasti posílit cestovní ruch. Ne všichni obyvatelé regionu ale tyto aktivity vítají - nepříliš nadšeni jsou například majitelé pozemků, pro které by případné členství v prestižním seznamu mohlo znamenat určitá omezení s jejich nakládáním. 

  • Ministr vnitra Markus Ulbig: „Za žádostí se skrývá více než 10 let tvrdé práce celého regionu. Nyní musí rozhodnout UNESCO.“

  • Ministr kultury v demisi Jiří Balvín: „Nominace Hornické kulturní krajiny Krušných hor na Seznam světového dědictví UNESCO je úctyhodným dílem, opravdovou vědeckou studií o významné kapitole života Krušných hor.“ 

Německo má dosud na prestižním seznamu téměř 40 památek, Česko zatím 12.