Zahrada u vizovického zámku bude mít novou podobu. Vrátí se ke kořenům

Vizovická zámecká zahradda původem ze 70. let 18. století se dočká nového vzhledu. Zahradníci do ní vysadí původní druhy, ve hře je i návrat zahradních altánů. Práci ale ztěžuje nedostatek materiálů o původní podobě zahrady v anglickém a francouzském stylu.

Laik se zahradou bude kochat, odborník ale vidí její slabiny. V zahradě, která je častým cílem návštěvníků Vizovic, totiž stromy dožívají, postupem času se také z prostoru vytratila celistvá koncepce. Je proto potřeba zasáhnout. Do zeleného prostoru se vrátí původní prvky, přestože o jejich podobě není dostatek historických materiálů.

„Bavíme se o tom, které prvky bychom do zahrady vrátili, jako třeba altánky. Víme, že tam byly dva. Víme, že tam byly římské lázně, ale jejich podobu neznáme. Je potřeba se rozhodnout, k jakému momentu podoby se budeme vracet,“ řekla kastelánka vizovického zámku Jana Pluhařová.

Se změnami se počítá už delší dobu. Už dnes se při náhradní výsadbě zahradníci vracejí k původním druhům. „Snažíme se ale najít odolnější druhy. Zajímavé je, že jsme již vrátili topoly, které se vykácely ve 30. letech 20. století. Tvořily pomyslnou osu klasicistního areálu,“ dodala Pluhařová.

V moderním francouzském stylu

Obnova zahrady bude probíhat po menších částech, získat peníze na kompletní obnovu je podle kastelánky obtížné. Jako první by se měla do prostoru vrátit clonící stěna mezi hlavní cestou a zahradou, práce na ní by měly začít nejpozději v příštím roce. V současné době se pracuje na dokončení studie pro obnovu zahrady.

Vizovický zámek nechal vystavět v polovině 18. století olomoucký kanovník Heřman Hannibal z Blümegenu v tehdy moderním francouzském stylu. Dnes je národní kulturní památkou. Zámek původně obklopovala zahrada o jedenácti hektarech, později se zmenšila na polovinu. Náklady na obnovu zahrady zatím vyčíslené nejsou.