Ústecký kraj je připravený převzít Lužickou nemocnici v Rumburku. Žádá stát o bezplatný převod

Ústecký kraj je připraven převzít Lužickou nemocnici v Rumburku na Děčínsku. Krajští radní vyzvali dopisem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k pomoci se zajištěním bezúplatného převodu nemocnice, která je v insolvenci. Záměr převzít nemocnici budou krajští zastupitelé schvalovat na začátku března. Zařízení chce kraj převzít bez dluhů.

Kraj je podle náměstka hejtmana Martin Kliky (ČSSD) připraven dotovat budoucí provoz nemocnice a investovat do ní. Nechce však hradit dřívější dluhy, které jsou v řádech desítek milionů korun. V případě převzetí bude zdravotnické zařízení v Rumburku provozovat Krajská zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji.

„Udělali jsme maximum, abychom zajistili péči pro obyvatele Šluknovského výběžku, ale žádáme o pomoc státu s převodem,“ uvedl Klika. Největšími věřiteli nemocnice jsou pojišťovny. „Vydávat značné finanční prostředky jen do koupě je pro kraj problematické,“ uvedl Klika. Kraj proto žádá o oddlužení nemocnice.

Lužická nemocnice zajišťuje péči pro 55 tisíc obyvatel výběžku, v insolvenci je od srpna loňského roku, předtím ji provozovalo město Rumburk.