Zdravotní péče v Rumburku bude zajištěna, hlásí Krajská zdravotní a VZP

UvR: Zdravotní péče v Rumburku bude zajištěna, hlásí Krajská zdravotní a VZP (zdroj: ČT24)

Vrcholí hledání toho, kdo zbaví dluhů Lužickou nemocnici v Rumburku, která minulý týden požádala o vyhlášení insolvence. Její dluhy se pohybují okolo osmdesáti milionů. Nemocnici by mohla převzít společnost Krajská zdravotní (KZ), která v regionu provozuje pět jiných nemocnic, tu Lužickou ale kvůli dluhům dosud odmítala. Její zástupci o tom, jak zajistit zdravotní péči ve Šluknovském výběžku, jednali v úterý se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), o výsledku ale chtějí nejprve zpravit ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Podrobnosti dohody mezi VZP a Krajskou zdravotní zatím obě strany tají. Podle předsedy představenstva KZ Jiřího Nováka ale došlo k posunu. „Můžeme obyvatelům oznámit dobrou zprávu, že došlo k dohodě a že jsme připraveni zajistit péči. Chceme nejdřív o jednání informovat krajskou radu a následně pana ministra,“ prohlásil po jednání Novák. K obojímu by mělo dojít ve středu.

O tom, že zdravotní péče bude pro místní obyvatele zajištěna, mluvil v úterý i náměstek ředitele VZP David Šmehlík. „Prioritou je vyrovnávání regionálních rozdílů v dostupnosti péče tak, aby klienti VZP i v těchto oblastech měli stejně dostupnou a kvalitní péči jako například klienti žijící ve velkých městech,“ řekl.

Pro hůře dostupné oblasti podle něj vytvořila VZP například speciální úhradový mechanismus, který má zvýšit jejich atraktivitu pro poskytovatele zdravotních služeb.

Ministr očekává, že nemocnici převezme Krajská zdravotní

Nemocnice v Rumburku je v obtížné situaci kvůli své poloze blízko německých hranic. Už v minulosti obtížně získávala zdravotnický personál, místní raději dojížděli za vyšší odměnou do blízkého zahraničí. Nemohla sehnat ani primáře pro některá oddělení, přestože jim nabízela nadstandardní odměnu. Zajišťuje přitom zdravotní péči pro 55 tisíc lidí, v létě se k nim přidávají každoročně i tisíce chatařů a turistů.

Nemocnice v okolí Rumburku
Zdroj: ČT24

Když Lužická nemocnice zavře, cesta do dalších zařízení v okolí může trvat i hodinu, hlavně v zimě. Někteří místní proto chtějí hledat akutní pomoc v zahraničí. Ministr Vojtěch ale očekává, že KZ městskou nemocnici převezme. Avizoval, že na středečním jednání navrhne řešení situace.

„Dluhy by mělo převzít město, které mělo na hospodaření nemocnice jako její vlastník dohlížet. Zbytek aktiv, budovy, personál, by měl přejít na Krajskou zdravotní,“ plánuje Vojtěch. Podle něj město odmítalo dluhy nemocnice převzít, protože nebylo zřejmé, jaký bude další osud nemocnice. Za předpokladu, že KZ nemocnici převezme, by měly dluhy přejít právě na město, dodal ministr.

Návrh na insolvenci je možné ještě stáhnout

Krajská zdravotní, kterou zřizuje Ústecký kraj, převzetí Lužické nemocnice dosud odmítala kvůli dluhům. Nemocnice má od loňského roku ztrátu v řádech desítek milionů korun, přestože město Rumburk dalo na její provoz a investice za patnáct let asi 200 milionů korun. Pak ale město odmítlo jako zřizovatel dluhy nemocnice dál hradit a poslalo ji do insolvence.

V pondělí KZ oznámila, že dostala výsledky hloubkové kontroly Lužické nemocnice. „Výsledek hloubkové prověrky je záporný. V úvahu přichází varianta převodu části aktiv a části smluv. Krajská zdravotní teď nemůže nic konat, čekáme, jak dopadne insolvenční řízení,“ řekl k tomu mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

Insolvenční řízení, ve kterém se nyní nemocnice nachází, je teprve na začátku. Soud může i týdny řešit, zda je žádost oprávněná. „Probíhají první úkony ve věci, kdy byla vydána výzva k doplnění seznamů závazků dlužníka,“ konstatoval mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Barč.

Nemocnice tak může zatím návrh na insolvenci stáhnout, pokud by se našlo řešení její situace. O tom se bude jednat ve středu na ministerstvu zdravotnictví, kde se sejdou KZ i zdravotních pojišťoven. O dva týdny později, v pondělí 5. srpna, se sejde také mimořádné zastupitelstvo kraje. 

Nemocnice zatím zdravotní péči pro desetitisíce lidí v regionu poskytuje. Na červencové výplaty má vedení ústavu jen asi šedesát procent z potřebné částky, přesto vyzvalo zaměstnance, aby v práci pokračovali s tím, že jen na nich záleží, jak dlouho bude nemocnice poskytovat lidem péči.