Zadlužená nemocnice v Rumburku zatím funguje bez přerušení provozu

Vedení městské Lužické nemocnice v Rumburku v pondělí požádalo krajský soud o vypsání insolvence. O zařízení projevila zájem společnost Krajská zdravotní, ta v Ústeckém kraji provozuje už pět nemocnic. Nemocnice zatím funguje bez přerušení provozu, zdravotnická péče pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku je tak zajištěna.

Žádné hromadné výpovědi vedení neobdrželo, řekl v pondělí ředitel nemocnice Petr Dubravec. O případném převzetí nemocnice bude jednat příští týden Krajská zdravotní s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a ministrem zdravotnictví. Zatím čeká na výsledky auditu.

Zadlužené zdravotnické zařízení skončí v insolvenci. „Návrh na insolvenci bude podán ještě dnes. Nemocnice zatím běží, v plném rozsahu je zajištěna péče o pacienty,“ řekl v pondělí Dubravec. Nemocnice už před prázdninami omezila částečně provoz některých oddělení. Například ve vybraných dnech v červenci nefunguje radiodiagnostické pracoviště (RDG), domluvena je výpomoc ve Varnsdorfu, ohlášena je dovolená na gynekologické ambulanci.

Rumburští zastupitelé minulý týden odmítli uhradit ztrátu nemocnice za loňský rok ve výši 52 milionů korun. Jaký je celkový dluh nemocnice, by měl ukázat audit, který si nechala udělat Krajská zdravotní (KZ), jež spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Výsledky auditu budou známy 20. července.

„Pokud představenstvo nebude znát výsledek zadaného auditu a nebude mít tak dostatek informací k učinění kvalifikovaného rozhodnutí, zda nemocnici převzít, či nikoli, Lužickou nemocnici a polikliniku převzít nemůže,“ uvedla v pondělí Krajská zdravotní. 

O situaci bude jednat ministr zdravotnictví Vojtěch

Zástupci Krajské zdravotní se příští týden sejdou se zástupci VZP a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Ministr už dříve uvedl, že je nutné, aby Krajská zdravotní nemocnici převzala. Blíž než do nemocnice v Děčíně to mají někteří obyvatelé Šluknovského výběžku do sousedního Německa.

Podle dřívějšího Vojtěchova vyjádření  jde o provázání péče podobně jako na rakouských hranicích, kde mohou Češi čerpat péči hrazenou z českého zdravotního pojištění. Na hrazení péče i za hranicemi se chystají také pojišťovny. Nyní je z evropského pojištění hrazena jen akutní péče.