Lidická výstava dětské tvorby slaví 45 let. Letos dorazilo přes 25 tisíc výtvorů z 83 zemí

Události v regionech: Lidická výstava dětské tvorby slaví 45 let (zdroj: ČT24)

V Lidicích otevřeli už 45. ročník mezinárodní dětské výtvarné výstavy – letos nazvané Lidice 2017. Lidická výstava je jednou z nejstarších a největších přehlídek dětské tvorby na světě. Výstava každoročně připomíná památku lidických dětí a obecně všechny dětské oběti válek.

Letošní ročník překonal hned dva rekordy. Děti z 83 zemí světa do něj poslaly 25 690 děl. Kresby, grafiky, fotografie, keramiku i výrobky z textilu spojuje jedno téma – cestování. To proto, že OSN vyhlásila rok 2017 rokem udržitelného cestovního ruchu.

„Je to soutěž, které má podporovat pozitivní pohled na svět. Témata jsou vždycky pozitivní, česká komise pro UNESCO dává vždycky doporučení,“ uvedla kurátorka výstavy Ivona Kasalická.

Hlavní cenu poroty si odnesla Základní umělecká škola Nové Město pod Smrkem a ze zahraničních Škola 1955 z Moskvy. Výstava v lidické galerii potrvá do 30. listopadu.

Lidická výstava dětské tvorby
Zdroj: ČT24

Už teď mohou mladí výtvarníci přihlašovat svoje díla do dalšího ročníku. Téma soutěže je Voda nad zlato.

První ročník výstavy, která předcházela lidické soutěži,  se konal v roce 1967, mezi lety 1974 a 1990 se výstava stala mezinárodní. Pravidelně se jí účastnily děti z více než 60 zemí světa. Teprve v roce 2004 zakotvila soutěž v prostorách Lidické galerie. Výstavy se mohou účastnit děti ve věku 4 až 16 let.